
Tudor Chirilă spune că îl respectă pe Bolojan, deși îi critică reformele: „Plătește cine muncește. Cine ciordește încasează”
Tudor Chirilă și-a exprimat frustrarea față de creșterea taxelor și lipsa reformelor reale, vorbind despre inechitățile suportate de românii care au muncit cinstit.
Într-o postare virală, Tudor Chirilă punctează mai multe aspecte controversate ale crizei fiscale actuale și susține că „vinovații reali scapă basma curată”.
„În primul rând, mi se pare incredibil că vinovații de dezmățul bugetar care acum ne îndatorează – în principal Marcel Ciolacu, Nicolae Ionel Ciucă, Marcel Boloș și Adrian Câciu – nu răspund în niciun fel. Responsabilitatea lor e zero, ba mai mult scot acum capul și încep să latre că ei au lăsat țara ok”, afirmă Chirilă.
Artistul oferă și cifre pentru a-și susține acuzațiile:
„Guvernul Ciolacu a cheltuit 60 de miliarde de euro din fondul de rezervă – de două ori mai mult decât toate guvernele de la intrarea României în UE până în 2023. Adică în 15 ani.”
În opinia lui, măsurile de austeritate sunt suportate de cetățeni, în timp ce elitele politice și economice scapă nepedepsite:
„Când vorbim de măsurile de austeritate, noi o să-i înjurăm mai mult pe ăia care le iau, nu pe ăia care ne-au adus în situația asta. Cum răspunde Ciolacu pentru dezmățul care ne aduce măsurile astea fiscale? Cum?”
Chirilă critică noile modificări fiscale, despre care spune că sunt „nedrepte” și „făcute pe genunchi”:
„S-au aprobat modificările fiscale și multe dintre ele sunt inechitabile, nedrepte, mai ales dacă te uiți la mafia sinecuristă mufată la banii statului. Și sunt făcute fără un studiu de impact bugetar real. Statul are nevoie de bani acum, că altminteri a avut grijă Ciolacu, Ciucă și USL să fim în pragul falimentului.”
Una dintre măsurile „nedrepte” îl vizează direct:
„TVA-ul la bilete a crescut de la 9 la 21%, astfel că taxele pe un bilet au ajuns la 46%. Asta în timp ce la Horeca, care e un sector cu o cifră de afaceri de 20 de ori mai mare decât industria de spectacole, a crescut doar la 11%. Deci principiul este să luăm mai mult de la ăia mai mici și mai puțin de la ăia mai mari? Se pare că da.”
Unul dintre cele mai dure diagnostice puse de Chirilă actualului sistem fiscal vine în forma unui slogan amar:
„În 35 de ani statul a desăvârșit un slogan: STATUL TAXEAZĂ, DAR NU COLECTEAZĂ. Cine plătește? Păi, plătește cine muncește. Cine ciordește, încasează.”
Chirilă spune că Ilie Bolojan merită respect pentru curajul de a încerca reforme administrative, dar avertizează că acesta este aproape singur într-o luptă cu un sistem bine înrădăcinat:
„Îl respect pe Bolojan pentru rolul pe care și l-a asumat. Îmi dau seama că e aproape o sinucidere politică. Adică omul candidează la poziția de cel mai detestat din România. Probabil nu are cum să iasă bine din chestia asta.”
Într-o notă mai tehnică, Chirilă face o comparație între România și Franța:
„Un magistrat în Franța poate ieși la pensie la 64 de ani, în România la 48. Pensia medie în România este de 5000 de euro net în 2024, în timp ce în Franța este de 3000 de euro net. Deși Franța are dublu magistrați pensionari, costul e același din cauza pensiilor uriașe din România.”
La final, el are și un mesaj pentru Guvernul Bolojan.
„Domnule Ilie Bolojan și, mai ales, Parlamentul României – singura soluție este creșterea vârstei de pensionare la magistrați și reforma finanțării pensiilor speciale. Nu poți să ai pensie de cinci ori mai mare ca salariu mediu.”
Sursa: adevarul.ro