Tudor Chirilă vrea reducerea mandatelor şefilor de teatre: E plin de "vizionari" pe durate cosmice

Tudor Chirilă vrea reducerea mandatelor şefilor de teatre: E plin de "vizionari" pe durate cosmice

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă spune că ar trebui pusă în discuţie ideea restrângerii numărului de mandate ale managerilor instituţiilor de cultură, precizând că până şi Kevin Spacey s-a retras după 11 ani de la conducerea celebrului teatru Old Vic din Londra.

Tudor Chirilă vrea reducerea mandatelor şefilor de teatre: E plin de "vizionari" pe durate cosmice (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Tudor Chirilă a făcut mai multe precizări în contextul în care Ministerul Culturii a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 189 din 2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură. Una dintre principalele modificări prevăzute de acest proiect este aceea ca managementul instituţiilor de cultură să poată fi asigurat şi de persoane care sunt absolvente de studii superioare în alte domenii de activitate decât cele culturale.

Actorul Tudor Chirilă, care este şi solistul trupei Vama, spune că vrea să puncteze "o chestiune care nu s-a aflat în primplanul dezbaterii".

"După părerea mea, ar trebui pusă în discuţie (deşi la ora la care scriu aceste rânduri înţeleg că dialogul a eşuat) ideea restrângerii numărului de mandate ale managerilor instituţiilor de cultură. Am auzit de prea multe ori argumentul continuităţii în sprijinul nelimitării mandatelor. Pe principiul că e nevoie de timp ca să construieşti şi să implementezi o strategie. Chiar aşa? Oare opt sau zece ani (două mandate) nu sunt suficienţi pentru implementarea unei politici repertoriale într-un teatru? Adică opt ani înmulţit cu, să zicem, patru premiere (cel puţin) pe an înseamnă 32 de titluri. Păi aceste 32 de titluri nu vor reuşi să compună imaginea unei strategii? Ba, sigur că da. Teatrul (eu despre managementul teatral pot vorbi - aşa cum se vede dinspre un actor) este poate cea mai 'vie' şi dinamică dintre arte. Natura lui efemeră - acum şi aici - îl face să fie un mecanism supus constant adaptării la diferitele modele sociale", a scris Tudor Chirilă, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați văzut chestiile ăstea cu „Piedonii”

2 Ungaria tace și face...

3 Inspector ITM către un patron: „Boule, s-gi p-la” / „Bă, mu-e, să te f-t în gură, analfabetule, milionarule în Euro!”

4 Generalul(r) Virgil Bălăceanu, avertisment care dă fiori...

5 „Și beat și treaz, Piedone nu candidează nici la președinție, nici la Primăria Capitalei. Punct. Așa să-mi ajute Dumnezeu”