Tudorel Toader: Pachetul de legi pe Justiție va fi trimis marțea viitoare la CSM

Tudorel Toader: Pachetul de legi pe Justiție va fi trimis marțea viitoare la CSM

Pachetul de legi referitoare la Justiție va fi trimis marțea viitoare la CSM, pentru ca acest organism să-l mai parcurgă încă o dată, iar în ziua în care își dă avizul va fi trimis la Guvern și la Parlament, a anunțat ministrul Tudorel Toader, în ședința Comisiei juridice a Senatului.

Președintele Comisiei juridice senatoriale, Șerban Nicolae, i-a solicitat ministrului Toader să precizeze care este stadiul propunerilor MJ pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în condițiile în care săptămâna viitoare vor fi reluate dezbaterile parlamentare pe acest subiect.

"Pe rolul Parlamentului se află cinci proiecte de lege, toate referitoare la legile justiției. Le-am inventariat și eu, toate pot fi puse în discuție și adoptate independent de ceea ce venim noi. Una dintre ele este din 2008, OUG 46/2008 (Ordonanța de Urgență pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor — n.r.) prin care se dorea intrarea în magistratură doar pe simplu interviu la o vechime de 18 ani", a precizat Tudorel Toader.

El a subliniat că se lucrează la pachetul de legi pe Justiție și a amintit că fostul ministru Florin Iordache a repus practic în discuție un proiect din urmă cu doi ani.

"Lucrăm la pachetul de legi referitoare la Justiție, eu am declarat public și într-un alt cadru — pachetul de legi vine din anii precedenți, domnul ministru Iordache l-a reactivat, l-a repus în discuție în ianuarie anul acesta și l-a trimis CSM pentru a-și formula puncte de vedere, deoarece au trecut doi ani de la inițierea proiectului, având în vedere că avem o altă structură, o altă componență a CSM. Domnul ministru Iordache a trimis proiectul de lege la CSM în luna ianuarie și MJ a primit propunerile, observațiile CSM în cursul zilei de ieri, adică după trei luni. Noi lucrăm în momentul acesta cu toată turația la maximum pentru actualizarea, preluarea acelor soluții, propuneri pe care le considerăm viabile", a spus Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, cel mai probabil până vineri proiectul va fi finalizat și marțea viitoare va fi trimis la CSM pentru o trecere în revistă finală, urmând ca apoi pachetul de legi să fie trimis la Guvern și la Parlament.

"Am vorbit și astăzi cu colegii mei, probabil până vineri dăm forma finală a proiectului, nu trebuie să-l mai punem în transparență decizională, în dezbatere publică, pentru că inițial proiectul de lege a parcurs această etapă. Vom trimite însă forma finală la CSM, să vadă ce am preluat și ce n-am preluat, fapt care cel mai probabil se va întâmpla săptămâna viitoare. Cu toții vom fi prinși săptămâna viitoare în vizita de evaluare cu MCV, dar sperăm că CSM, printre multele activități pe care le vom avea, va găsi răgazul să parcurgă acest draft, această formă finală, care nu mai așteaptă 30 de zile, pentru că a fost în transparență decizională. Ceea ce înseamnă că noi imediat marți trimitem la CSM, iar în ziua în care avem de la CSM avizul noi trimitem la Guvern la prima ședință și la dumneavoastră (la Parlament — n.r.)", a afirmat ministrul Justiției la ședința Comisiei juridice a Senatului.

Senatorul Șerban Nicolae i-a transmis ministrului că încă nu a primit lista instanțelor și Parchetelor care funcționează cu un singur judecător și un singur procuror, aceasta fiind foarte importantă pentru că pune problema desființării sau reorganizării acestora.

"Cu privire la instanțe, am dat lista la resurse umane spre actualizare. Este și pe pagina Parlamentului proiectul de lege din anul 2015 prin care s-a respins așa ceva (desființarea unor instanțe — n.r.). Avem și propunerea de ocupare a posturilor vacante ca urmare a suplimentării schemelor de personal aprobate în cursul anului trecut", a menționat ministrul Tudorel Toader.

AGERPRES/(A — autor: Karina Olteanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...