Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Tudose despre prețurile la energie: Cred că este momentul ca Guvernul să ceară Parlamentului o anchetă la ANRE

Premierul Mihai Tudose a anunțat, miercuri, că Guvernul va cere Parlamentului o anchetă la ANRE pe tema situației din sistemul energetic, respectiv a creșterilor de prețuri la energia electrică înregistrate în ultima perioadă, după ce ministrul Energiei l-a informat că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu a realizat "o analiză riguroasă și transparentă a comportamentului pe piață, pe piața de a doua zi".

"Eu cred că este un moment în care noi, Guvernul, să cerem public Parlamentului o anchetă la ANRE. Nu sunt subordonați nouă, dar cred că Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul, cum îl cheamă, Havrileț, de ce lui îi e cald, așa, de vreo trei luni, două luni și nu a făcut ce trebuie. Poate facem și o adresă oficială către Parlament", a declarat Mihai Tudose la începutul ședinței de Guvern.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat că un astfel de demers al Executivului către Legislativ este posibil.

"O să fac o notă către dumneavoastră, pentru că Guvernul României poate cere Parlamentului acest lucru, o notă de informare cu procedura legală, dumneavoastră urmând să decideți în consecință ", a completat ministrul, adresându-se premierului.

Tudose a mai spus: "Tocmai am decis să o facem că poate îl întreabă cineva și domnia sa (Niculae Havrileț — n.r.), neavând obligația să informeze Guvernul, nu putem să-l deranjăm, e vară, e cald".

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat în același context că, în urma analizei realizate la nivelul ministerului, față de săptămâna trecută prețurile la energia electrică sunt într-o ușoară scădere pe "PZU, pe bursa secundară", dar că în continuare ANRE nu a realizat "o analiză riguroasă și transparentă a comportamentului pe piață, pe piața de a doua zi".

"De asemenea, aș vrea să menționez că în data de 4 august s-a înregistrat un vârf de consum orar de aproape 8.200 MW, cel mai mare nivel din luna august în ultimii ani. De asemenea, considerăm în continuare că trebuie făcută o analiză riguroasă și transparentă de către ANRE a comportamentului în piață, în special pe piața zilnică, de a doua zi. Am avut o întâlnire și cu ACUE, asociația companiilor de utilități din energie, practic cei care cumpără această energie din piață. Ei, de asemenea, și-au exprimat indignarea că nu au reușit în luna iunie să tranzacționeze acele cantități pentru trimestrul al III-lea. Aveau speranțe foarte mari ca acum, în luna august, să se tranzacționeze atât parțial trimestrul III... ", a declarat ministrul Energiei.

Premierul l-a întrerupt pe Toma Petcu și l-a rugat să explice "mai pe românește, cine trebuia să organizeze licitațiile". Ministrul i-a răspuns: "Toate aceste licitații trebuiau să fie ținute de către ANRE".

"Din păcate, conform comunicatului dat de ANRE în cursul zilei de astăzi (miercuri — n.r.) au spus foarte clar că pentru trimestrul III, adică pentru luna septembrie, care mai putea fi licitată, nu vor mai organiza din motivele indicate de dumnealor. (...) Ridică probleme legate de cantități, adică nu lucruri concrete care să fie bine detaliate, asta ce am văzut și noi din comunicatul dumnealor, pentru că, direct, nu au comunicat niciodată Ministerului Energiei, bine, nici nu au sarcina să o facă, dar nu au justificat niciodată semnele de întrebare pe care le-am ridicat ", a afirmat Toma Petcu.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Aș vrea să renunț la job și să facem sex toată ziua”

2 Interesant! Magyar Nemzet: De când Dragnea urmăreşte de după gratii zvârcolirile fostului său partid, Gabriel …

3 „Constat cu tot mai multă acuratețe ce tâlhari nenorociți au condus România! Citiți și voi ce scrie Ștefan Man…

4 AUDIO Pesedist, către un protestatar: „Du-te, bă, muistule, de aici! Că îți trag acum un picior în cap de mori…

5 Cifrele sondajului secret al PSD. Ce negocieri duc Ponta, Tăriceanu și Firea

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există