Tudose: Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi concretizat până în septembrie în proiect de lege

Tudose: Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi concretizat până în septembrie în proiect de lege

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va fi concretizat până în septembrie în proiect de lege și trimis spre Parlament, a anunțat, vineri, premierul Mihai Tudose.

"Astăzi vom avea în primă lectură Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, urmând ca el să fie supus dezbaterii publice, trimis către Eurostat și concretizat, până în septembrie, în proiect de lege, trimis spre Parlament", a declarat Tudose, la începutul ședinței de Guvern.

La rândul său, ministrul Economiei, Mihai Fifor, a spus că FSDI este "elementul central" al Programului de guvernare 2017 — 2020.

"Acest fond este o măsură de stimulare economică prin care, în urma atragerii de capital din piața financiară internă și internațională, vor putea fi constituite surse de finanțare pentru proiecte de investiții profitabile și sustenabile, ce vor antrena un efect de multiplicare în economie, conducând la dezvoltare, în paralel cu creșterea veniturilor bugetare. Ideea creării Fondului Suveran de Investiții a fost agreată și de instituțiile europene și internaționale", a arătat Fifor.

Potrivit acestuia, FSDI va avea forma unei societăți pe acțiuni cu unic acționar — statul român, pe întreaga durată de funcționare.

"Scopul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții este să finanțeze din surse proprii și din fonduri atrase proiecte de investiții rentabile și sustenabile în diverse sectoare economice. Finanțarea se face din venituri obținute din dividende încasate de la societățile din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operațiuni cu instrumente financiare proprii și din cele emise de alte entități, din venituri din vânzarea de pachete de acțiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligațiuni și din alte surse", a precizat Fifor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

2 București, duminică seara...

3 Dihonie în PSD din cauza grevei de la STB! / Ciolacu a strâns-o de „amigdale” pe Firea să-l demisioneze pe ăla d…

4 Așa o fi?

5 Ce este „Mertvaya Ruka” sau „Mâna Moartă”, Mașinăria Apocalipsei a Rusiei