Tudose la întâlnirea cu delegația SUA condusă de Mike Turner: România a fost și va rămâne un partener de încredere al SUA și în NATO

Tudose la întâlnirea cu delegația SUA condusă de Mike Turner: România a fost și va rămâne un partener de încredere al SUA și în NATO

România a fost și va rămâne în continuare un partener de încredere al SUA și în NATO, a reiterat premierul Mihai Tudose în cadrul întrevederii pe care avut-o, sâmbătă, la Palatul Victoria, cu o delegație condusă de congresmanul Mike Turner, președinte, în Congresul SUA, al Grupului de Prietenie pentru România și al Subcomitetului pentru forțe aeriene și terestre tactice a Congresului SUA, la care a participat și ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul discuțiilor premierul a evidențiat oportunitățile oferite ambelor părți la nivelul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, dar și în calitate de parteneri în cadrul NATO.

"România a fost și va rămâne în continuare un partener de încredere al SUA și în NATO, dovadă și susținerea de care se bucură SUA și Alianța Nord-Atlantică în România, nu doar la nivel guvernamental și politic, ci și la nivelul oamenilor obișnuiți", a declarat șeful Executivului, citat în comunicat.

Tudose a menționat totodată contribuția Armatei Române la misiunile Alianței, cu militari și logistică, iar faptul că România a alocat deja, anul acesta, 2% din PIB pentru cheltuieli în domeniul Apărării a fost salutat de membrii delegației din Congresul SUA, care au apreciat și profesionalismul militarilor români.

De asemenea, precizează sursa citată, faptul că România găzduiește în aceste zile, la București, reuniunea Adunării Parlamentare a NATO a fost menționat ca un semnal important pentru eforturile de securitate la nivel global și, în particular, în zona Mării Negre.

Premierul Mihai Tudose a subliniat și faptul că România este un pol de stabilitate și de securitate în regiune.

"Toate țările trebuie să facă însă față și să lupte împotriva noilor tipuri de amenințări de securitate, iar în acest context, premierul Mihai Tudose a transmis condoleanțe Statelor Unite și și-a exprimat revolta față de atacul armat produs recent în Las Vegas, soldat cu morți și răniți", se precizează în comunicatul Executivului.

România consideră, în egală măsură, că ideea de securitate trebuie abordată nu doar din punct de vedere militar și al apărării, ci și din punct de vedere al siguranței energetice.

Membrii delegației de congresmani americani, conform sursei citate, și-au exprimat sprijinul pentru proiectele în acest domeniu pe care România le are în vedere, pentru dezvoltarea capacităților de producție și diversificarea surselor energetice, dar și pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție și interconectare cu țările din regiune.

"În acest context, Conferința 'Trade Winds', care urmează să aibă loc la București, în perioada 18-20 octombrie, și la care sunt așteptați să participe reprezentanții a circa 100 de companii americane și aproximativ 50 de companii românești, va reprezenta un bun prilej pentru a dezvolta proiecte comune și pentru a pune bazele unui parteneriat mult mai activ, inclusiv la nivel economic, a adăugat premierul Mihai Tudose, care a salutat interesul investitorilor americani pentru România și a reafirmat dorința României de a adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD)", mai precizează Executivul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Justiția din Ro a deraiat total? O nouă achitare cu cântec la Curtea Supremă

2 „A venit vremea ca Europa să intre în panică”

3 VIDEO Rareș Bogdan / Mi-e plin telefonul de mesaje. Mă întreabă toți ce e cu ea

4 Răsturnare de situație! Bianca Drăgușanu: „Am fost strict imaginea acestei societăți. Nu am avut nicio implicare în desfășurarea activității acesteia”

5 „Banca ciudaților” din Parlamentul European...