Tulcea: Traficul navelor fluviale pe Dunăre, afectat de sloiuri

Traficul navelor fluviale pe cele trei brațe ale Dunării a fost afectat duminică dimineața, din cauza sloiurilor de pe fluviu, legăturile între localitățile din Deltă și Tulcea urmând să fie suspendate cel mai probabil de săptămâna viitoare.

Potrivit Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, doar una din cele trei curse regulate de pasageri care urmau să sosească duminică după-amiază în Portul Tulcea a efectuat transportul de călători, respectiv Sulina-Tulcea, aceasta fiind însoțită de un remorcher al Administrației Fluviale Dunărea de Jos (AFDJ) din Galați.

'Nava nu a fost însoțită de niciun remorcher al AFDJ și a ajuns la Tulcea cu 86 de călători la bord. Din condiții de siguranță, celelalte două curse, Periprava-Tulcea și Sfântu Gheorghe-Tulcea au fost anulate. Există posibilitatea ca începând de mâine (luni, n.red.) și cursa spre Sulina să fie anulată, din cauza sloiurilor de pe Dunăre care se acumulează în cotul Tulcea', a declarat pentru AGERPRES Nicolae Chichi, directorul societății de transport naval care efectuează curse regulate între Tulcea și localitățile din Delta Dunării.

Căpitănia Zonală a Portului Tulcea a emis, duminică, ordin pentru ca toate navele acostate pe faleza orașului să elibereze pontoanele, una din puținele nave care încă nu au respectat încă decizia autorității de navigație fiind 'Republica', navă de patrimoniu, aparținând Primăriei municipiului Tulcea.

'Nava 'Republica' urmează să fie pusă la adăpost luni cu ajutorul unui remorcher', a precizat căpitanul șef de port Dan Ichim.

De asemenea, cursele efectuate între Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu, precum și trecerile bac de la Mila 37 a Dunării au fost suspendate duminică în jurul orei 10.00, astfel că persoanele din municipiu care doresc să ajungă în suburbie o vor putea face doar cu ambarcațiuni private.

'Remorcherul 'Gheorghieni 2' patrulează pe Dunăre pentru fluidizarea sloiurilor. Deocamdată, nu avem date potrivit cărora pe fluviu ar fi apărut deja zăpoare, dopuri sau poduri de gheață. Traficul navelor maritime pe canalul Sulina și la bara Sulina este deschis', a precizat directorul Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Ichim.

Duminică dimineața, în Portul Tulcea sloiurile acopereau până la 60% din suprafața fluviului, în porturile Sfântu Gheorghe și Chilia — până la 80%, în portul Isaccea, sloiurile acopereau până la 70% din suprafața fluviului, iar la Sulina sloiurile acopereau până la 10% din suprafața Dunării.

AFDJ Galați a anunțat că pune la dispoziția autorităților tulcene trei remorchere pentru a fluidiza sloiurile de pe Dunăre, astfel încât populația din localitățile izolate din Deltă să se poată aproviziona cu alimente și să poată ajunge în siguranță la Tulcea în cazuri de urgențe medicale.

În anii trecuți, pe lângă 'Perseus', cel mai mare remorcher al AFDJ Galați care intervine pe Dunăre în caz de sloiuri, autoritățile naționale dispuneau alocarea unei nave a Ministerului Apărării care să asigure transportul alimentelor și materialelor de strictă necesitate populației din Delta Dunării.

AGERPRES (A, AS — autor: Luisiana Bîgea; editor: Nona Jalbă)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

2 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

3 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

4 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

5 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri