Tunuri autopropulsate germane intră în dotarea armatei ucrainene, anunţă Kievul

Tunuri autopropulsate germane intră în dotarea armatei ucrainene, anunţă Kievul

Tunurile „Panzerhaubitze 2000 fac parte, în sfârşit, din arsenalul de obuziere de 155 de milimetri ale artileriei ucrainene”, îşi exprimă satisfacţia, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.

Oleksii Reznikov declară că „apreciază eforturile” Berlinului de a ajuta militar Kievul.

„Artileriştii noştri vor încinge câmpul de luptă”, îşi exprimă entuziasmul Reznikov în mesajul său însoţit de o imagine cu două Panzerhaubitze 2000 în acţiune.

Germania anunţa la începutul lui mai că urma să furnizeze şapte obuziere blindate de acest tip Ucrainei, pentru a ajuta împotriva forţelor ruse.

Berlinul nu a confirmat imediat nici livrarea Panzerhaubitze 2000 şi nici numărul acestora.

Obuzierele destinate Ucrainei provin din stocuri de mentenenaţă ale armatei germane (Bundeswehr), preciza la începutul lui mai ministrul german al Apărării Christine Lambrecht.

Militari ucraineni urmau să fie instruiţi în folosirea acestora - în Germania - începând de la jumătatea lui mai.

Panzerhaubtize 2000 desfăşurate în Ucraina se adaugă altor cinci obuziere de acelaşi tip, pe care Olanda a anunţat recent că vrea să le trimită Kievului.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz este dur criticat în Germania - dar şi de către parteneri de-ai săi europeni, de exemplu ţările baltice şi Polonia -, care consideră susţinerea militară germană a Ucrainei prea slabă.

Berlinul a decis într-un final să trimită material militar greu, după ce şi-a limitat iniţial livrările la armament „defensiv” - şi a anunţat la sfârşitul lui aprilie că vrea să furnizeze Kievului tancuri de tip Ghepard.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”