Turcan anunță recalcularea tuturor pensiilor, digitalizarea și o nouă lege a pensiilor în ”maximum un an și jumătate”. Sunt vizate și pensiile speciale

Turcan anunță recalcularea tuturor pensiilor, digitalizarea și o nouă lege a pensiilor în ”maximum un an și jumătate”. Sunt vizate și pensiile speciale

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat astăzi că lansează o reformă a sistemului public de pensii, care va include și pensiile speciale. Reforma cuprinde mai multe etape, iar fondurile necesare digitalizării sistemului va fi decontată din fonduri europene, a spus Turcan într-o conferință de presă. Ea a spus că tot procesul ar trebui să dureze circa un an și jumătate.

Astfel, reforma începe prin evaluarea și digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, care vor sta la baza recalculării pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va conține o formulă ce va conține indicatorii din dosarele reevaluate, a spus Turcan.În paralel, Ministerul Muncii lucrează la o nouă lege a pensiilor ”cu o formulă de calcul sustenabil”, care să înlocuiască legea 127 din 2019, promovată de PSD.

”Cheltuielile necesare în efortul de digitalizare și recalculare a pensiilor vor fi decontate din PNRR (programul de relanzare finanțat de UE – n.red.), pentru că fac parte din reforma sistemului național de pensii”, a spus Turcan.

”Discuțiile le vom începe peste maximum o lună pe noul proiect de lege a pensiilor. Trebuie să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii. Până acum bu s-a vorbit că legea 127 presupunea un efort bugetar pe care nici o economie în stadiul economiei românești nu și-ar fi putut-o permite. Reforma trebuie să se fundamenteze pe contributivitate și echitate”, a spus ministrul Muncii.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Aceasta este România adevărată, nu cea din presa panicardă

2 Așa o fi?

3 Scandal cu lături la vârful Mafiei din sindicate / Marioneta lui Surugiu de la SNAP a rupt lanțul! / Surugiu are s…

4 Așa o fi?

5 „Valori” mondiale / Vasluiul dă cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani