Turcan: Casele Judeţene de Pensii au obligaţia să ia în calcul toate documentele suplimentare de contributivitate ale pensionarilor

Turcan: Casele Judeţene de Pensii au obligaţia să ia în calcul toate documentele suplimentare de contributivitate ale pensionarilor

Toate Casele Judeţene de Pensii vor avea obligaţia să analizeze documentele suplimentare de contributivitate depuse de pensionari la dosarul de pensie, a declarat, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, în conferinţa de presă de la finalul vizitei efectuate la Casa Naţională de Pensii Publice.

"Am decis astăzi să emitem un nou ordin de ministru în procesul de evaluare a dosarelor de pensii pentru recalculare, întrucât am constatat câteva aspecte care trebuiau obligatoriu reglementate. Unu: pensionari care de o viaţă întreagă aşteaptă să li se facă dreptate se adresau Caselor Judeţene de Pensii pentru că în dosarele de pensii pe care le aveau deţineau o serie de documente care să ateste factori suplimentari de contributivitate. Doi: neexistând un cadru legal până în momentul de faţă care să oblige Casele Judeţene de Pensii să ia în evaluare aceşti factori de contributivitate, comportamentul era diferit: unele case acceptau şi includeau în baza de date din dosarele de pensii aceste adeverinţe, altele nu, lucru care evident crea şi creează în continuare un tratament discriminatoriu", a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că, în urma acestui ordin, toate Casele Judeţene de Pensii trebuie să trateze unitar cererile pensionarilor privind informaţiile luate în calcul în dosarele de pensie.

"(...) după ce terminăm noua lege a pensiilor dorim cu toţii ca orice dosar cu şină să nu mai fie deschis şi toate informaţiile care atestă contributivitate, vechime, specializare, să fie operate în format electronic. Aceasta a fost solicitarea pe care am făcut-o astăzi Caselor Judeţene de Pensii - să ia în serios acest proces, să trateze oamenii cu empatie, pentru că sunt unii care pe bună dreptate aveau adeverinţe care să ateste contributivitate pentru dosare, dar întrucât s-au pensionat înainte de anul 2001, când anumiţi factori de contributivitate nu erau luaţi în calcul, atunci nu şi-au mai depus documentele la dosare. Deci din acest moment există această obligaţie de tratament unitar a Caselor Judeţene de Pensii pentru oameni care chiar aşteaptă să li se facă dreptate, întâi şi întâi prin îmbunătăţirea tuturor informaţiilor din dosare şi apoi prin recalcularea finală a pensiilor", a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a estimat că până la adoptarea unei noi legi a pensiilor pensionarii vor continua să câştige în instanţă procese prin care contestă nivelul pensiilor calculate de stat.

"Mai mult decât atât, sunt cheltuieli în instanţă din ce în ce mai mari. Dacă anul trecut am plătit pentru procesele câştigate de pensionari împotriva statului român 10 milioane de lei, doar în primul trimestru al acestui an cheltuielile de judecată plătite de către Casa Naţională de Pensii se ridică la 3,2 milioane de lei, ceea ce ar însemna, în acelaşi ritm, până la finalul anului, să depăşim 13 milioane de lei. Evident că până nu venim cu o lege a pensiilor, este foarte posibil ca şirul proceselor să continue", a precizat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a estimat că noua lege a pensiilor va fi finalizată în anul 2023.

"Noi sperăm ca toată legislaţia nouă pe pensii să fie finalizată undeva de la mijlocul anului viitor spre final. (...) Eu sper ca anul 2023 să fie marcat de intrarea în vigoare a unei noi legi a pensiilor. Sper ca toate lucrurile să decurgă normal. Nu este de ignorat faptul că noi vom trimite proiectul de lege spre Parlament şi acolo dezbaterea deja nu mai poate fi anticipată cu stricteţe. În 2023 rămânem pe legislaţia actuală", a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a arătat că unul din scopurile viitoarei legi a pensiilor este ca nivelul pensiilor să nu mai poată fi stabilit prin decizii politice.

"Cel mai mult ne dorim ca pensiile să fie scoase din pixul politicienilor, pentru că am văzut în decursul timpului, şi ultimii 30 de ani stau martori, cum legislaţia în privinţa pensiilor s-a modificat, de cele mai multe ori prost, în perioade sau conjucturi politice importante. Şi atunci pe noi ne interesează să creăm un cadru legal stabil, care să nu mai trebuiască să mai fie modificat o bună perioadă de timp, şi în acest cadru stabil pensionarii să poată să-şi acceseze dosarele de pensie - de exemplu să ştie la 60 de ani cam cum o să arate pensia lor, dosarele să fie digitalizate şi pensiile să aibă o creştere predictibilă, astfel încât toată lumea să cunoască cum ar trebui calculată pensia şi peste 5 şi peste 10 ani, să nu mai fie la mâna politicienilor să mintă pensionarii că pensiile pot să crească cu 40 la sută, când de fapt trebuie să te împrumuţi ca ţară ca să poţi să suporţi toate cheltuielile asumate de stat. Creşterea pensiilor va fi predictibilă şi vom spune exact cu cât vor creşte pensiile şi va şti toată lumea şi nu va mai fi posibil pentru un politician sau altul să mintă în privinţa procentului cu care vor creşte pensiile", a încheiat Raluca Turcan. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”