Turcia a emis un mandat de arestare împotriva lui Fethullah Gülen

Turcia a emis un mandat de arestare împotriva lui Fethullah Gülen

Un tribunal din Istanbul a emis joi un mandat de arestare împotriva predicatorului Fethullah Gülen, aflat în exil în SUA și acuzat de Ankara că se află în spatele tentativei de lovitură de stat, a anunțat agenția proguvernamentală Anadolu, potrivit AFP.

În mandatul de arestare, fostul imam, exilat în 1999 în Pennsylvania, este acuzat că "a ordonat tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie", care a creat un vid de putere timp de câteva ore și a dus la moartea a 272 de persoane.

Aceste demers a deschis calea unei solicitări formale adresate SUA pentru extrădarea lui Gülen, pe care Recep Tayyip Erdogan îl consideră dușmanul său.

Cei mai înalți responsabili din Turcia au cerut deja de mai multe ori Statelor Unite extrădarea 'teroristului' Gülen. Washingtonul a solicitat Ankarei să furnizeze probe privind implicarea lui Gülen în tentativa de răsturnare a puterii.

Turcia a indicat că a furnizat deja în două rânduri 'dosare' privind rolul lui Gülen în lovitura de stat eșuată. Gülen, în trecut un aliat apropiat al președintelui Erdogan, a dezmințit oficial orice implicare.

Dosarul extrădării sale riscă să tensioneze pe termen lung relațiile turco-americane.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro