Turcia a făcut un pas important în direcția corectă în relația cu Rusia (diplomația rusă)

Turcia a făcut un pas important în direcția corectă în relația cu Rusia (diplomația rusă)

Turcia a făcut un pas important în direcția corectă în relația cu Rusia, a declarat marți purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă, informează agenția de presă TASS.

'Au loc anumiți pași, acțiuni din partea Turciei. Acesta este un pas important în direcția corectă. Fără îndoială, el este luat în considerare', a spus Zaharova.

Ea a amintit că mesajul trimis de președintele Turciei omologului său rus a fost comentat în amănunt de secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov. 'Vom comenta pe marginea evoluției acestui subiect pe măsura unei evoluții reale a situației', a subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

În urmă cu o zi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunțat că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a prezentat scuze pentru avionul doborât anul trecut într-o scrisoare trimisă șefului statului rus, Vladimir Putin, în care a exprimat condoleanțe în legătură cu moartea pilotului.

Potrivit Mariei Zaharova, la ora actuală este analizată posibilitatea unei întrevederi dintre ministrul de externe rus Serghei Lavrov și omologul său turc, în marja summitului Consiliului ministerial al țărilor membre în Organizația Cooperării Economice de la Marea Neagră (OCEMN) care se va desfășura la Soci, la 1 iulie.

'În ceea ce privește contactele ruso-turce — atât personale, cât și telefonice — acest subiect este în curs de analizare. Deocamdată, nu există informații suplimentare cu privire la agenda ministrului (Lavrov) în timpul summitului Consiliului ministerial de la Soci. Ea este în curs de completare', a spus Maria Zaharova.

Anterior, mass-media au anunțat că ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, va lua parte la summitul Consiliului Ministerial al OCEMN de la Soci.

În cadrul aceluiași briefing, Zaharova a anunțat că Rusia cere ridicarea imediată a sancțiunilor unilaterale ale SUA și UE în Siria, în condițiile în care acestea influențează situația umanitară.

'Potrivit Comisiei Economice și Sociale a ONU pentru Asia de Vest, de la mijlocul lui 2012 acestea (sancțiunile) au început să exercite o puternică influență negativă asupra situației umanitare din Siria. Restricțiile din domeniul bancar limitează în mod substanțial activitatea umanitară, în primul rând cea orientată spre restabilirea infrastructurii, paralizează domeniul farmaceutic, constituie una dintre principalele cauze ale inflației', a spus ea. 'Cerem ridicarea imediată a sancțiunilor ilegale unilaterale, care subminează situația umanitară a cetățenilor sirieni', a adăugat ea.

Potrivit Mariei Zaharova, unii membri ai Grupului internațional pentru ajutorare a Siriei încearcă să speculeze subiectul privind ajutorul umanitar acordat sirienilor, propunând, de exemplu, scheme suplimentare de parașutare de încărcături umanitare fără acordul Damascului, într-o serie de regiuni blocate.

'În loc de aceasta, oponenții Damascului ar trebui să se concentreze asupra unei activități mai solide în ceea ce privește formațiunile înarmate din Siria care se orientează spre ei (oponenții Damascului) și împiedică accesul umanitar spre teritorii încercuite de ele. De exemplu, deja de mai multe luni misiunea ONU nu poate ajunge în localitățile al-Foua și Kefraya blocate de combatanți', a subliniat Zaharova.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”