Turcia acceptă să sprijine aderarea Suediei la NATO VIDEO

Turcia acceptă să sprijine aderarea Suediei la NATO VIDEO

Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, şi-a oferit acordul să sprijine aderarea Suediei la NATO, pe care o blochează mai bine de un an, a anunţat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, salutând "o zi istorică", scrie AFP, conform Agerpres.

Suedia, Turcia, NATO FOTO: Shutterstock

"Sunt bucuros să anunţ că preşedintele Erdogan a acceptat să transmită protocolul de aderare a Suediei" parlamentului turc "cât mai curând posibil şi să acţioneze cu adunarea pentru a garanta ratificarea", a declarat responsabilul la finalul conferințe de presă.

Aderarea la NATO necesită aprobarea tuturor membrilor alianței militare. Turcia a oprit aderarea Suediei la NATO anul trecut, acuzând Suedia că adăpostește activiști kurzi pe care Ankara îi consideră „terorişti”.

Recep Erdogan a jucat o carte importantă, cerând ca Uniunea Europeană să reconsidere cererea de aderare a Turciei la blocul comunitar drept o condiție pentru acceptul aderării Suediei la NATO.

A fost prima dată când Erdogan a legat ambiția țării sale de a adera la UE cu eforturile Suediei de a deveni membru NATO .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat