Turcia: Baza de la Incirlik, alimentată din nou cu curent electric

Turcia: Baza de la Incirlik, alimentată din nou cu curent electric

Baza aeriană turcă de la Incirlik utilizată de SUA și de coaliția împotriva grupării Stat Islamic este din nou alimentată cu curent electric, după ce acesta a fost tăiat în urma tentativa de puci de săptămâna trecută, a anunțat vineri comandamentul forțelor americane în Europa, relatează AFP.

Autoritățile turce îi suspectează pe militarii puciști că au utilizat baza aeriană situată în sudul țării pentru a alimenta cu carburant avioanele militare utilizate în timpul tentativei de lovitură de stat.

Mai mulți ofițeri turci din baza de la Incirlik au fost arestați de autorități.

După sistarea alimentării cu electricitate sâmbăta trecută, militarii americani au utilizat generatoarele de rezervă pentru a putea să continue să-și desfășoare operațiunile aeriene împotriva organizației Stat Islamic .

"Avem în continuare această capacitate" de generare autonomă "dacă electricitatea este din nou tăiată", a precizat comandamentul american într-un comunicat.

"Există un flux continuu de hrană caldă, apă și carburant pentru a susține personalul nostru din Turcia", se mai menționează în textul citat.

În jur de 1.500 de militari americani sunt în prezent cantonați în baza de la Incirlik.

SUA utilizează baza aeriană pentru a desfășura misiuni aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Siria vecină. În acest scop sunt folosite drone, avioane de război electronic Prowler și avioane de atac la sol A-10.

SUA au condamnat tentativa de puci și s-au ferit să critice măsurile excepționale luate de autoritățile turce, în special epurarea masivă în rândul militarilor, judecătorilor și funcționarilor, precum și plasarea în detenție a peste 4.000 de persoane.

"Susținem guvernul democratic (...) Condamnăm tentativa de puci", a declarat miercuri secretarul de stat american John Kerry, refuzând să comenteze epurările.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani