Turcia denunță concluziile 'părtinitoare' ale misiunii de observatori la referendum; SUA 'așteaptă cu nerăbdare' raportul final

Turcia denunță concluziile 'părtinitoare' ale misiunii de observatori la referendum; SUA 'așteaptă cu nerăbdare' raportul final

Turcia a denunțat luni concluziile 'părtinitoare' ale misiunii de observatori a OSCE și Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), potrivit cărora referendumul de pe 16 aprilie, cu privire la extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, s-a desfășurat în condiții inechitabile, notează AFP.

'Aceste prime concluzii reflectă o abordare părtinitoare', a indicat Ministerul de Externe de la Ankara, într-un comunicat.

Referendumul din Turcia de pe 16 aprilie privind extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan 's-a desfășurat s-a desfășurat pe un teren inegal, iar cele două tabere nu au beneficiat de aceleași oportunități', a declarat deputatul român Cezar Florin Preda, șeful delegației APCE.

El a notat că, 'la modul global, referendumul nu a fost la înălțimea criteriilor Consiliului Europei', iar 'cadrul legal a fost inadecvat pentru desfășurarea unui proces cu adevărat democratic'.

Observatorii au menționat tratamentul preferențial de care a beneficiat în media tabăra care a susținut reforma constituțională prin care Turcia va trece de la un regim prezidențial. Ei au remarcat, de asemenea, faptul că votanților nu li s-au pus la dispoziție informații imparțiale despre elemente cheie ale acestei reforme.

Departamentul de Stat al SUA a indicat luni că a luat notă de preocupările exprimate de observatorii internaționali la referendumul din Turcia, precizând că așteaptă cu nerăbdare raportul final al misiunii.

'Așteptăm cu nerăbdare raportul final al OSCE/ODIHR, care înțelegem că va fi gata peste câteva săptămâni', a indicat purtătorul de cuvânt Mark Toner, într-un comunicat.

Luni, premierul turc Binali Yildirim a declarat, potrivit agenției Reuters, că mesajul poporului este clar după referendum și că votul a pus capăt oricăror dispute.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...