Turcia: Distrugătorul american USS Laboon a traversat strâmtorile Dardanele şi Bosfor, spre Marea Neagră (media)

Turcia: Distrugătorul american USS Laboon a traversat strâmtorile Dardanele şi Bosfor, spre Marea Neagră (media)

O navă de război americană, distrugătorul USS Laboon, a traversat vineri strâmtorile Dardanele şi Bosfor pentru a ajunge în Marea Neagră, pe un fond de tensiuni între Ucraina şi Rusia, a relatat agenţia turcă Anadolu, potrivit AFP.

Distrugătorul USS Laboon a traversat mai întâi Dardanelele, apoi Bosforul, în direcţia Mării Negre, a transmis Anadolu.

Traversarea Bosforului, în care nava americană a fost însoţită de o echipă a pazei de coastă turce, a durat aproape două ore, a precizat agenţia, care a publicat fotografii şi un video cu distrugătorul în timpul trecerii strâmtorii.

SUA au renunţat la mijlocul lui aprilie să desfăşoare două nave de război în Marea Neagră via strâmtorile turce, în pline tensiuni între Ucraina şi Rusia, au afirmat atunci responsabili şi media din Turcia.

Convenţia de la Montreux din 1936, care reglementează circulaţia în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, obligă statele neriverane Mării Negre să anunţe cu 15 zile în prealabil trecerea navelor lor.

Anunţul desfăşurării anulate ulterior în aprilie a intervenit într-un context de creştere a tensiunilor între Rusia şi Ucraina, iar decizia de trimitere a unor nave militare a fost primită ca un semnal de sprijin al Washingtonului pentru Kiev.

Anularea acestei manevre anunţată de turci a intervenit a doua zi după o discuţie telefonică între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin.

Cu acest prilej, Biden i-a propus lui Putin să se întâlnească într-o ţară terţă şi i-a cerut acestuia să 'facă să scadă tensiunile' în Ucraina, potrivit Casei Albe.

Cei doi lideri se vor întâlni miercuri la Geneva.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Zvon...

2 Țoapa va vomita mătrăgună! / Primele imagini cu iubita lui Reghecampf!

3 „La noi nu e fabrică!” / Factură de infarct la electricitate primită de un prahovean

4 Un sondaj care ar trebui să dea de gândit celor de la USR / Ce ar vota cei mai mulți români

5 Zvon...