Turcia eliberează 758 de militari reținuți după puciul eșuat,iar Erdogan renunță la procesele pentru insultă

Turcia eliberează 758 de militari reținuți după puciul eșuat,iar Erdogan renunță la procesele pentru insultă

Turcia a eliberat sâmbătă peste 750 de militari reținuți după puciul eșuat, informează media de stat, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că renunță la procesele pentru insultă, într-un gest pentru "unitate" care nu se va repeta, relatează Reuters.

Agenția de stat Anadolu susține că 758 de militari au fost eliberați la recomandarea procurorilor după ce au depus mărturie. Un judecător a fost de acord cu măsura, considerând că prelungirea detenției nu este necesară.

Alți 231 de militari rămân în custodie, precizează Anadolu.

Armata turcă, a doua cea mai mare din NATO, a fost dur lovită după tentativa de puci de la 15-16 iulie. Joi, 99 de colonei au fost promovați la rangul de general sau amiral, după demiterea a aproape 1.700 de militari pentru presupusul rol jucat în tentativa de puci.

În jur de 40% dintre generalii și amiralii din armată au fost demiși după puciul eșuat.

Ministrul apărării din Turcia, Fikri Isik, a declarat vineri pentru postul NTV că curățarea armatei nu s-a încheiat, adăugând că a venit rândul academiilor militare.

Într-o decizie neașteptată, Erdogan a declarat vineri seară că va renunța, într-un gest care nu se va repeta, la toate procesele împotriva persoanelor care l-au insultat. El și-a explicat decizia prin dorința de "unitate" după puciul eșuat.

De asemenea, decizia ar putea fi motivată de dorința de a reduce la tăcere criticii occidentali, comentează Reuters. Procurorii au deschis peste 1.800 de dosare împotriva unor persoane care l-au insultat pe Erdogan de când a devenit președinte în 2014, a precizat ministrul justiției la începutul acestui an. Printre cei vizați se află jurnaliști, caricaturiști și chiar minori.

Nu este clar dacă Erdogan va renunța și la acțiunea legală care îl vizează pe comediantul german Jan Boehmermann, care a recitat la televiziune un pamflet în care liderul turc e acuzat printre altele, că este zoofil și că urmărește pornografie infantilă, notează Reuters.

Între timp, avocatul președintelui turc a declarat că procesul pentru defăimare din Germania este încă pe rol, precizând că decizia de a renunța la acțiunile pentru insultă este valabilă doar pentru Turcia.

"Anunțul este valabil doar pentru Turcia. Nimic nu se va schimba în Germania pentru moment", a spus avocatul Ralf Hoecker, care îl reprezintă pe Erdogan în procesul deschis pentru insultă în Germania.

Potrivit DPA, care a discutat cu avocatul, guvernul turc nu a răspuns până acum întrebărilor sale referitoare la subiectul procesului împotriva lui Jan Boehmermann.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…