Turcia: Erdogan acuză SUA că au provocat o 'mare de sânge' aliindu-se cu kurzii în Siria

Turcia: Erdogan acuză SUA că au provocat o 'mare de sânge' aliindu-se cu kurzii în Siria

Președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a denunțat violent miercuri sprijinul militar al SUA pentru kurzii din Siria, pe care el îi consideră drept 'teroriști', afirmând că politica Washingtonului a provocat o 'mare de sânge' în regiune, relatează AFP. 'Regiunea s-a transformat într-o mare de sânge', a afirmat Erdogan, denunțând faptul că SUA nu îi recunosc pe kurzi drept teroriști, într-un discurs pronunțat la Ankara în fața aleșilor locali. 

Sprijinul militar acordat de Statele Unite Partidul Uniunii Democratice (PYD), pe care Ankara îl consideră drept 'terorist', și milițiilor acestuia, Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), constituie o sursă periodică de fricțiuni în ultimele luni între Washington și Ankara.

'Hei, America! Nu ne puteți forța să recunoaștem PYD sau YPG. Noi îi știm foarte bine, la fel ca Daesh (acronimul arab al Statului Islamic)', a afirmat în continuare președintele turc.

Turcia consideră cele două mișcări drept organizații 'teroriste', în strânsă legătură cu rebelii din Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă pe pământ turc din 1984.

Acest nou atac al lui Erdogan la adresa SUA intervine în contextul în care ambasadorul american la Ankara, John Bass, a fost convocat marți la Ministerul turc de Externe după o declarație făcută cu o zi înainte de un oficial american, care afirmase că principalul partid kurd din Siria nu este "terorist", potrivit AFP.

Autoritățile turce au reacționat astfel în urma unui comentariu al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

2 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!