Turcia: Erdogan anulează impunerea de sancțiuni posturilor de radio și TV private înaintea referendumului

Turcia: Erdogan anulează impunerea de sancțiuni posturilor de radio și TV private înaintea referendumului

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anulat joi prerogativa comisiei electorale de a impune sancțiuni posturilor de radio și de televiziune private care încalcă regulile de imparțialitate în timpul campaniilor electorale, transmite DPA.

Ordinul a fost emis pe fondul situației de urgență decretate în urma puciului eșuat din iulie 2016 și înaintea unui referendum privind extinderea puterilor prezidențiale, ce va avea loc probabil în luna aprilie.

Prevederea anulată stipula că, în caz de încălcare a reglementărilor de campanie în vigoare, posturile private puteau fi amendate sau chiar închise temporar, în urma deciziei Consiliului Electoral Suprem (YSK).

Anunțând decretul lui Erdogan, cotidianul de opoziție Cumhuriyet nota că posturi proguvernamentale au fost aspru sancționate după alegerile parlamentare din noiembrie 2015, sub incidența sancțiunilor intrând și unele canale pro-opoziție.

După tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, guvernul de la Ankara a închis mai mult de 150 de instituții media critice la adresa sa, iar peste 120 de jurnaliști se află în închisoare.

Criticii companiei de radio-televiziune de stat afirmă că aceasta oferă deja mai mult spațiu de emisie reprezentanților guvernului decât celor ai opoziției.

Grupuri care încearcă să organizeze campania pentru "NU" la referendum denunță dificultățile cu care se confruntă, datorate inclusiv restricțiilor impuse prin starea de urgență.

Unele instituții media de opoziție aflate în situații dificile au fost deja preluate de apropiați ai guvernului, iar decretul semnat joi de Erdogan stipulează în ce condiții pot fi scoase la vânzare, iar profiturile transferate statului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro