Turcia: Erdogan le cere susținătorilor săi să rămână în stradă

Turcia: Erdogan le cere susținătorilor săi să rămână în stradă

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promis că va continua să curețe din toate instituțiile 'virusul' responsabil pentru tentativa de lovitură de stat de vineri seară și le-a cerut susținătorilor săi să rămână în continuare în stradă toată săptămâna următoare pentru că pericolul nu a trecut complet, transmit agențiile AFP, Reuters și EFE.

'Vom continua să eliminăm acest virus din toate instituțiile Statului (...) Din păcate, acest virus, precum un cancer, s-a răspândit în întregul Stat', a spus Erdogan în fața mulțimii la o ceremonie funerară în memoria victimelor puciului, desfășurată la moscheea Fatih din Istanbul.

El a subliniat în discursul său că lovitura de stat a fost zădărnicită de voința populației, care a ieșit pe străzi pentru a se opune acestei încercări a unei facțiuni din armată de a prelua puterea, și le-a cerut susținătorilor săi să rămână în continuare în piețe.

'Aceasta nu este o operațiune de 12 ore. Săptămâna care vine este foarte importantă. Nu abandonați piețele, nu vă relaxați', a insistat Erdogan în fața susținătorilor săi.

Pe de altă parte, șeful statului turc l-a acuzat din nou pe clericul musulman Fethullah Gulen că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat și a susținut că numeroși membri ai grupării Gulen s-au infiltrat în forțele armate.

Erdogan a anunțat la această ceremonie funerară că guvernul turc va solicita oficial Statelor Unite și unor țări vest-europene extrădarea susținătorilor mișcării conduse de Fethullah Gulen, acesta din urmă trăind autoexilat în SUA.

La rândul său, premierul Binali Yildirim a declarat că, deși autoritățile dețin acum controlul deplin, acțiunile împotriva puciștilor nu s-au încheiat și a anunțat că se va desfășura rapid o 'operațiune de curățare'. Anterior, ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, a declarat că au fost arestate circa 6.000 de persoane, cu precizarea că numărul va crește.

O facțiune din armata turcă a încercat să preia puterea prin forță în noaptea de vineri spre sâmbătă . Unități din cadrul acestei facțiuni au blocat cu tancurile la Istanbul podurile peste Bosfor și aeroportul Ataturk. Apoi au fost bombardate — inclusiv cu aviația — clădiri oficiale, printre care și sediul parlamentului, președintele Erdogan afirmând că și reședința din vestul țării unde se afla în vacanță în acel moment a fost bombardată.

După ce cu ajutorul unei aplicații de mobil a lansat prin intermediul televiziunilor care încă nu fuseseră ocupate de puciști un apel către populație să iasă în stradă, Erdogan a revenit la Istanbul, unde a fost întâmpinat de susținătorii săi pe aeroportul Ataturk, vehiculele militare aduse acolo de puciști retrăgându-se odată ce au apărut manifestanții pro-Erdogan.

Cu sprijinul populației care i-a ascultat îndemnul și a ocupat piețele, Erdogan a preluat treptat controlul, dar confruntările ce au durat toată noaptea la Ankara și Istanbul între trupele fidele guvernului și puciști s-au soldat cu 265 de morți, inclusiv numeroși civili.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Băăăă! / Avocata care i-a apărat pe Mike Tyson și pe Michael Jackson, cooptată în „echipa globală” de apărători ai fraților Andrew și Tristan Tate

4 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate

5 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...