Turcia: Fisuri în tandemul Erdogan-Davutoglu (France Presse)

Turcia: Fisuri în tandemul Erdogan-Davutoglu (France Presse)

Tandemul format din președintele Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul Ahmet Davutoglu, cel care se află de un an și jumătate la timona Turciei, începe să se fisureze, relatează AFP într-un amplu comentariu.

Atunci când a fost ales președinte în august 2014, după trei mandate de prim-ministru, Erdogan l-a desemnat ca succesor pe Ahmet Davutoglu, fost șef al diplomației, făcând, după opinia multora, un pariu al docilității.

Dar universitarul de formație și-a croit puțin câte puțin un loc pe scena politică turcă, fiind când orator pasionat, când negociator al acordului cu Bruxellesul privind stoparea migrației care ar putea aduce Turciei o scutire de vize istorică pentru cetățenii săi.

Săptămâna trecută, instanța conducătoare a Partidului justiției și dezvoltării (AKP) i-a retras lui Davutoglu, președintele său, puterea de a numi responsabilii partidului în provincii și districte. Decizia a fost percepută ca o primă lovitură din cadrul unei campanii menite să-i submineze autoritatea, relatează AFP.

Dacă Ahmet Davutoglu conduce oficial AKP, Recep Tayyip Erdogan, care în calitate de șef al statului este "deasupra" activității de partid, are numeroși apropiați în sânul formațiunii politice pe care a fondat-o în 2001.

"Există un potențial pentru înfruntări și acestea deja au început", a declarat pentru AFP Ilter Turan, profesor de științe politice la Universitatea Bilgi din Istanbul. "Evident, este vorba despre oameni politici ambițioși, există deci suficiente motive pentru a gândi că există o importantă luptă pentru putere în partidul conducător", a spus el.

Succesorii potențiali ai lui Davutoglu sunt numeroși, dar nouă nume sunt vehiculate regulat de către presă: Binali Yildirim, vechi colaborator al lui Erdogan și actual ministru al transporturilor, și Berat Albayrak, ministru al energiei și ginere al șefului statului.

Decizia de a limita puterea lui Davutoglu de numire a responsabililor locali, luată la 29 aprilie de comitetul executiv (MKYK) al AKP, marchează, în opinia a numeroși observatori, un moment de cotitură în istoria acestui partid care se mândrește cu unitatea sa de la sosirea la putere în 2002.

"AKP mai degrabă a reușit să nu lase dezacordurile interne să degenereze în lupte pentru putere", a subliniat profesorul Turan, care a reamintit că Turcia are o lungă istorie de conflicte între șeful statului și prim-ministru de la președinția lui Turgut Ozal în 1989.

O destabilizare a AKP, partid care conduce țara fără aliați din 2002, ar putea avea ample repercusiuni în condițiile în care Turcia traversează mai multe crize de amploare — amenințarea jihadistă, reluarea conflictului kurd, războiul din Siria, afluxul de refugiați.

"Evoluțiile din cadrul AKP afectează îndeaproape viitorul țării", subliniază în cotidianul Hürriyet, Abdulkadir Selvi, fin cunoscător al partidului islamo-conservator.

Responsabilii turci au dezmințit până acum că ar exista vreo tensiune între Erdogan și Davutoglu. Purtătorul de cuvânt al AKP, Omer Celik, a negat orice "criză", afirmând că decizia MKYK nu este decât o măsură "tehnică" pentru care șeful guvernului și-a dat acordul.

De la alegerea sa în fruntea statului în august 2014, Erdogan nu-și ascunde ambiția de a modifica Constituția pentru a institui un regim prezidențial, un proiect susținut public de Davutoglu, care nu pare totuși să se grăbească să-l transforme în realitate, comentează AFP.

Reacționând marți în premieră la afirmațiile că ar exista tensiuni între cei doi oameni politici, Davutoglu a spus: "Puțin contează discordia pe care încearcă unii să o semene, puțin contează ce scriu unii, nu mă tem decât de Allah".

Președintele urmează să-l primească miercuri pe șeful guvernului, o întâlnire săptămânală care de obicei avea loc joi. "Această întâlnire va fi critică", a scris miercuri Abdulkadir Selvi în Hürriyet. "Ori dificultățile care pot duce la apariția de probleme între președinte și prim-ministru vor fi eradicate și va fi stabilită o relație bazată pe încredere, ori se va face ceea ce este necesar".

Apropiat al lui Erdogan, șeful parlamentului, Ismail Kahraman, a afirmat recent că "o mașină care are doi șoferi nu poate rula fără a face accident; va face inevitabil accident".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia