Turcia: La Istanbul se reia procesul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

Turcia: La Istanbul se reia procesul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

La Istanbul s-a reluat joi procesul început în iulie anul trecut în care 26 de cetăţeni ai Arabiei Saudite sunt judecaţi în contumacie pentru asasinarea conaţionalului lor Jamal Khashoggi, transmite dpa.

Se presupune că sauditul a fost ucis în consulatul ţării sale de la Istanbul în 2 octombrie 2018. Khashoggi intrase pentru a obţine documente în vederea căsătoriei, în timp ce logodnica sa Hatice Cengiz îl aştepta afară.

Cenghiz, cetăţeană turcă, a fost prezentă joi în sala de judecată.

Arabia Saudită a refuzat să îi extrădeze pe inculpaţi, printre care se numără Ahmed al-Asiri, fost adjunct al şefului serviciului de informaţii, şi Saud al-Qahtani, fost consilier al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Rămăşiţele pământeşti ale lui Khashoggi nu au fost găsite.

Jurnalistul, editoralist la Washington Post, a fost o vreme apropiat de familia regală de la Riad, dar ulterior l-a criticat pe moştenitorul tronului. Săptămâna trecută a fost desecretizat un raport al directorului pentru informaţii naţionale din SUA care afirmă că prinţul Mohammed a aprobat operaţiunea de "capturare sau ucidere" a lui Khashoggi. Documentul contrazice versiunea saudită conform căreia operaţiunea a fost neautorizată.

Agnels Callamard, raportoare specială a ONU pentru omorurile extrajudiciare, care a anchetat moartea lui Khashoggi, a ajuns la concluzia că a fost probabil o "execuţie extrajudiciară, o dispariţie forţată şi posibil un act de tortură de care este răspunzător regatul Arabia Saudită". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Un pat matrimonial mare în care o femeie se află peste un bărbat şi îi face sex oral, şi alţi trei tineri ca…

3 Departamentul de Stat al SUA: China se pregătește încă din 2015 pentru al Treilea Război Mondial cu arme biolo…

4 Răsturnare de situație în dosarul privind accidentul în care a fost implicat ministrul Lucian Bode. Una dintre…

5 Anchetă în R. Moldova, după ce în sacul diplomatic sigilat venit de la Moscova s-a găsit untură de bursuc