Turcia: "Marșul pentru justiție" al opoziției a ajuns la Istanbul

Turcia: "Marșul pentru justiție" al opoziției a ajuns la Istanbul

"Marșul pentru justiție" inițiat la 15 iunie la Ankara de principalul partid de opoziție din Turcia pentru a protesta față de arestarea unuia dintre deputații săi a sosit vineri la Istanbul, transmite AFP.

Inițiatorul acestei mișcări, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) — Kemal Kilicdaroglu—, înaintând fără însemne ale formațiunii sale și cu "Justiție" ca singur cuvânt de ordine, s-a alăturat unei mulțimi tot mai numeroase care se întindea vineri la limita orizontului, a constatat un corespondent al AFP. Potrivit CHP, 45.000 de persoane au fost prezente la marș.

Marșul de peste 400 de kilometri care a pornit din capitala Ankara urmează să se încheie duminică printr-un miting uriaș la Maltepe, în apropiere de Istanbul, în fața închisorii unde este încarcerat de la 14 iunie Enis Berberoglu, un deputat din partea CHP condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a dezvăluit secrete de stat.

"Astăzi (vineri), intrăm în Istanbul și sunt extrem de bucuros", a declarat vineri Kemal Kilicdaroglu, exprimându-și satisfacția pentru că a străbătut "un drum lung fără să se înregistreze vreun rănit".

În timp ce cortegiul traversa o zonă industrială, numeroși muncitori au ieșit din fabricile lor ori au apărut la ferestre pentru a-i saluta pe participanți și a-i aplauda. De asemenea, în semn de susținere, mulți șoferi au claxonat de la volanul mașinii lor în momentul în care îi depășeau.

"Împreună, duminică, 9 iulie, ne vom încheia marșul", a continuat Kemal Kilicdaroglu. "Dar nu și căutarea justiției", a avertizat el.

Unele grupuri au venit pentru a marca dezaprobarea lor scandând numele președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, dar fără să izbucnească violențe.

La începerea marșului, Erdogan a sugerat că Kilicdaroglu ar putea fi arestat din cauza rolului său în cadrul protestului. El a acuzat CHP că este de partea rețelei lui Fethullah Gulen, un cleric musulman aflat în exil în SUA, despre care Ankara crede că s-a aflat în spatele tentativei de puci de anul trecut.

Până în prezent autoritățile nu au împiedicat derularea manifestației și au furnizat mijloacele necesare pentru a asigura securitatea participanților.

Opoziția din Turcia denunță o derivă autoritară a președintelui Erdogan, mai ales cu adoptarea prin referendum, în aprilie, a extinderii prerogativelor sale și cu epurările efectuate după tentativa de puci: vreo 50.000 de persoane au fost arestate și peste 100.000 au fost concediate sau suspendate din funcție.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Vouă a ce vă miroase? / Structura centrală a DNA a preluat abia după 7 ani un uriaș dosar de corupție din Sibiu!

3 Rareș Bogdan / Îl asigur pe Ludovic Orban că va avea un contracandidat „foarte puternic” la șefia PNL

4 Istoria care nu se predă la şcoală. Cum pregătea CIA răsturnarea regimului comunist din România: operaţiunea Q…

5 O româncă face carieră într-unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din Turcia