Turcia: Nava de explorare Oruc Reis, aflată în centrul tensiunilor în Meditarena de Est, a revenit în portul Antalya

Turcia: Nava de explorare Oruc Reis, aflată în centrul tensiunilor în Meditarena de Est, a revenit în portul Antalya

Turcia a anunţat luni revenirea în port a uneia din navele sale de explorare a cărei desfăşurare într-o zonă cu potenţiale zăcăminte importante de hidrocarburi în Mediterana de Est a suscitat tensiuni cu Grecia şi Uniunea Europeană, transmite AFP.

'Nava noastră (de explorare) seismică Oruç Reis şi-a încheiat cercetările începute pe 10 august', a anunţat Ministerul Energiei pe Twitter.

Potrivit autorităţilor turce, nava a colectat date de pe o zonă de '10.955 km2' în Mediterana, înainte de a reveni în portul Antalya, în sudul Turciei.

Anunţul intervine înaintea summitului UE de pe 10-11 decembrie, care va aborda chestiunea instituirii de noi sancţiuni împotriva Turciei din cauza activităţilor sale controversate de explorare în Mediterana.

Turcia şi Grecia, state membre NATO, sunt angrenate într-o dispută legată de revendicările concurente privind resursele de hidrocarburi din Mediterana de Est şi de extindere a platourilor lor continentale.

Tensiunile s-au acutizat în august după ce Turcia a trimis nava Orus Reis în ape revendicate şi de Grecia şi Cipru.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...