Turcia nu a cumpărat rachete ruseşti pentru ''a le ţine în cutie'', afirmă şeful diplomaţiei turce

Turcia nu a cumpărat rachete ruseşti pentru ''a le ţine în cutie'', afirmă şeful diplomaţiei turce

Turcia nu a cumpărat sisteme de apărare ruseşti pentru "a le ţine în cutie", a declarat miercuri ministrul de Externe de la Ankara, ca răspuns la apelurile Washingtonului de a nu activa bateriile livrate de Moscova, transmite AFP.

"Nu cumpăraţi un produs pentru a-l ţine în cutie. Avem necesităţi", a arătat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă.

Achiziţionarea de către Turcia a bateriilor S-400, un sistem rusesc de apărare antiaeriană şi antirachetă, reprezintă un subiect important de tensiuni între Ankara şi Washington.

Marţi, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a apreciat drept "îngrijorător" faptul că Turcia a început cu o zi înainte să testeze parţial S-400 şi a cerut acesteia "să se îndepărteze de punerea totală în funcţiune" a sistemului rusesc.

Cavusoglu a afirmat miercuri că Turcia este deschisă la cumpărarea sistemelor Patriot, concurente cu cele ruseşti S-400, dacă Statele Unite dau garanţii asupra producţiei comune şi dacă Congresul se angajează să nu blocheze vânzarea.

Statele Unite consideră în special că S-400 nu este compatibil cu dispozitivele NATO, alianţă din care Turcia face parte, şi pune în pericol secretele tehnologice ale F-35, un avion de vânătoare american invizibil pe care armata turcă l-a comandat într-un număr de peste 100 de aparate.

Administraţia Trump a decis deja excluderea Turciei din programul F-35 după livrarea primelor S-400.

"În cel mai rău caz, dacă nu putem cumpăra F-35, vom căuta alternative. Nu puteţi refuza să ne vindeţi şi să ne spuneţi să nu căutăm în altă parte", a subliniat Cavusoglu.

Turcia este de asemenea sub ameninţarea sancţiunilor americane în baza unei legi adoptate în 2017 de către Congresul Statelor Unite care prevede măsuri punitive automate împotriva oricărui stat care achiziţionează armament rusesc.

Dar un oficial american a afirmat în octombrie că Ankara va scăpa de efectele acestei legi dacă decide să nu activeze sistemele ruseşti.

Liderii turci au repetat în ultimele săptămâni că S-400 vor fi utilizate.AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA