Turcia: Premierul Davutoglu confirmă că nu va candida pentru șefia partidului la congresul din 22 mai

Turcia: Premierul Davutoglu confirmă că nu va candida pentru șefia partidului la congresul din 22 mai

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a confirmat joi că nu va candida pentru a fi reales la conducerea Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, islamo-conservator) la congresul convocat pentru 22 mai, deschizând astfel calea pentru înlocuirea sa în fruntea guvernului, în pline divergențe cu președintele Recep Tayyip Erdogan, informează AFP, DPA și Reuters.

"Nu cred că îmi voi prezenta candidatura", a declarat Ahmet Davutoglu, cu o mină gravă, adresându-se presei în fața sediului AKP, într-un discurs ce a părut unul de adio.

El și-a apărat realizările ca prim-ministru și a afirmat că a menținut intacte partidul și guvernul într-o perioadă turbulentă în Turcia.

Davutoglu a mai spus că nimeni nu ar trebui să fie îngrijorat, pentru că guvernarea "puternică" a AKP va continua.

Fără a candida la propria succesiune, Davutoglu își va pierde automat postul de premier, deoarece cele două funcții sunt legate una de alta, conform statutului AKP.

Decizia înlăturării lui Davutoglu a fost luată la o reuniune specială a conducerii AKP, care s-a desfășurat la Ankara, a doua zi după informațiile apărute în spațiul public despre ruptura dintre premier și președintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit posturilor de televiziune NTV și CNN Turk.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac ar fi bolnav grav!

2 Dur articol! Așa este, domnule președinte?

3 „Aș vrea să îi spun că o consider o imbecilă”

4 Dacă textul ăsta era un sex anal, „Superman” mergea crăcănat o săptămână!

5 CULISE Tabăra Cîțu și-a împărțit funcțiile / Gorghiu urmează să devină al doilea om în stat!