Turcia: Procuratura cere închisoarea pe viață pentru 17 scriitori, jurnaliști și profesori acuzați de implicare în tentativa de puci

Turcia: Procuratura cere închisoarea pe viață pentru 17 scriitori, jurnaliști și profesori acuzați de implicare în tentativa de puci

Procuratura din Istanbul a cerut închisoarea pe viață pentru 17 scriitori, jurnaliști și profesori universitari, între care o serie de proeminenți lideri de opinie. Aceștia sunt acuzați că s-au alăturat unei "tentative de răsturnare a guvernului" în timpul puciului eșuat de anul trecut, relatează vineri DPA.

În actul de inculpare citat de agenția de presă Anadolu se solicită câte trei pedepse cu închisoarea pe viață pentru fiecare dintre cei 17, din care o parte au fugit din țară. Alții își așteaptă procesul în arest, între care jurnalistul Ahmet Altan, fost editor al cotidianului liberal defunct Taraf, fratele său Mehmet Altan, profesor și jurnalist, sau fostul parlamentar și ziarist Nazli Ilicak.

Guvernul de la Ankara îl acuză pentru organizarea loviturii de stat eșuate din vara trecută pe fostul său aliat, clericul Fethullah Gulen, care trăiește în SUA și care a respins aceste acuzații. Între cei 17 a căror inculpare a fost anunțată vineri se numără și Ekrem Dumanli, fost redactor-șef al ziarului Zaman, considerat stindardul mișcării "guleniste". Se crede că Dumanli se află în străinătate dinainte de tentativa de puci.

În același timp, un grup de avocați turci au depus o plângere penală la procuratura din Istanbul împotriva mai multor personalități din SUA, între care liderul minorității din Senat Charles Schumer și fostul director al CIA John Brennan, despre care susțin că au avut legături cu Fethullah Gulen.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…

3 Să nu uitați unde ați citit asta prima dată

4 Drulă le dă cu manta? / Se pregătește vânzarea Portului Constanța? / Dezvăluiri care dau de gândit

5 Judecați voi! „Reformista” Andreea Moldovan, dividende de sute de mii de lei încasate fără a avea firme