Turcia: Zeci de arestări în legătură cu ofensiva din Siria pentru "propagandă teroristă" pe reţelele sociale

Turcia: Zeci de arestări în legătură cu ofensiva din Siria pentru "propagandă teroristă" pe reţelele sociale

Autorităţile turce au arestat luni 24 de persoane bănuite de a fi făcut "propagandă teroristă" pe reţelele sociale împotriva ofensivei declanşate de Ankara asupra unei miliţii kurde din Siria, a anunţat luni ministrul turc de Interne, în timp ce Human Rights Watch (HRW) a raportat 30 de arestări, transmite AFP.

Aceste persoane au fost reţinute în cadrul unui raid contra internauţilor turci suspectaţi că au vrut să umbrească imaginea operaţiunii militare, a precizat agenţia Anadolu, citând ministerul de Interne, informează de asemenea AFP.

Anadolu a relevat luni dimineaţa emiterea de către un procuror din Istanbul a 57 de mandate de arestare a unor persoane bănuite în special de "propagandă teroristă" şi "de insultare a preşedintelui" pe Internet în legătură cu ofensiva turcă din Siria.

Nu este clar pentru moment dacă cele 24 de persoane au fost reţinute în cadrul acestei proceduri. Presa a informat asupra deschiderii de anchete în mai multe provincii din Turcia, în special în sud-estul cu majoritate kurdă.

La rândul lor, agenţia de presă Dogan şi organizaţia Human Rights Watch au raportat că 30 de persoane au fost arestate la Diyarbakir, ca urmare a celor publicate pe reţelele sociale.

Printre acestea, scriitoarea şi activista pentru drepturile omului Nurcan Baysal, arestată duminică seara la domiciliul său, potrivit unui comunicat al HRW.

De asemenea, postul public de televiziune TRT a informat că procurorul general din Van (sud-est) a deschis o anchetă vizând patru deputaţi ai principalului partid pro-kurd din Turcia, HDP, formaţiune care a făcut apel pe Twitter la manifestaţii contra ofensivei.

Poliţia turcă a împiedicat duminică desfăşurarea a două manifestaţii de protest, una la Istanbul, unde şapte persoane au fost arestate, iar cealaltă la Diyarbakir. Tot duminică, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că oricine va răspunde pozitiv apelului HDP va plăti "un preţ foarte ridicat".

În alt plan, la Naţiunile Unite, la finalul unei reuniuni desfăşurate luni, Consiliul de Securitate nu a condamnat şi nici nu a redactat o declaraţie comună privind ofensiva turcă asupra unei miliţii kurde aliate a Statelor Unite, transmite AFP.

La ieşirea de la aceste consultări cerute în regim de urgenţă de Paris, ambasadorul Franţei la ONU, François Delattre, a subliniat "via preocupare în faţa situaţiei din nordul Siriei cu escaladarea în curs".

El a evocat totodată "situaţia umanitară tragică provocată de de operaţiunile regimului sirian şi ale aliaţilor acestuia", în special la Idleb şi în Ghouta de Est, unde niciun convoi umanitar nu a putut ajunge de săptămâni. Dar, notează AFP, diplomatul a rămas foarte prudent pe subiectul Afrin, oraş din nordul Siriei unde armata turcă a lansat sâmbătă o ofensivă terestră şi aeriană contra luptătorilor kurzi din Unităţile de apărare a poporului (YPG).

Dellatre a repetat declaraţiile de duminică ale şefului diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, prin care Franţa chema autorităţile turce să dea dovadă de "reţinere". Un apel "împărtăşit pe scară largă" de ţările prezente la reuniunea Consiliului, potrivit diplomatului francez.

Niciun alt reprezentant al ţărilor influente în Consiliul de Securitate al ONU nu s-a exprimat la finalul acestor consultări, la care ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, nu a participat, a precizat o sursă apropiată citată de AFP.

De la Londra, unde întreprinde o vizită, secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a chemat de asemenea "la reţinere" "toate părţile", recunoscând în acelaşi timp "dreptul legitim al Turciei" de a se "proteja".

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, s-a arătat "extrem de îngrijorată" de operaţiunea militară a Turciei, care "ar putea submina" o nouă serie de negocieri de pace în Siria, prevăzute pentru această săptămână la Viena.

Ofensiva armatei turce a intervenit după anunţul coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington privind crearea unei 'forţe de frontieră' compusă în special din combatanţi kurzi, un proiect ce a suscitat furia Ankarei. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro