Turcia: Zeci de mii de persoane s-au adunat la Istanbul pentru un miting al opoziției în favoarea justiției

Turcia: Zeci de mii de persoane s-au adunat la Istanbul pentru un miting al opoziției în favoarea justiției

Zeci de mii de persoane s-au adunat duminică la Istanbul pentru un miting care să marcheze sfârșitul 'marșului pentru justiție' de circa 450 de km început de liderul opoziției, Kemal Kiliçdaroglu, la 15 iunie la Ankara pentru a protesta împotriva încarcerării unui ales al formațiunii sale, transmite AFP.

"Nimeni să nu creadă că acest marș este ultimul", a declarat mulțimii Kemal Kiliçdaroglu, președintele Partidul Popular Republican (CHP), la capătul a 25 de zile de marș. "9 iulie este o nouă etapă (...), o nouă naștere", a afirmat el.

Mulțimea s-a adunat pe o mare esplanadă, la malul mării, în apropiere de închisoarea Maltepe, unde este încarcerat Enis Berberoglu, deputat al CHP condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a furnizat publicației de opoziție Cumhurriyet informații confidențiale.

Kemal Kiliçdaroglu, care a participat la marș fără o insignă specială și având doar 'Justiție' drept cuvânt de ordine, a adunat o mulțime tot mai numeroasă de-a lungul deplasării sale, atrăgând opozanți ai președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Opoziția denunță o derivă autoritară a președintelui turc, în special după adoptarea prin referendum, în aprilie, a unei întăriri a puterilor sale și după epurările efectuate în urma tentativei de puci din urmă cu un an: circa 50.000 de persoane au fost arestat și peste 100.000 demise sau suspendate din funcții.

"Am mărșăluit deoarece ne opunem regimului unui singur om", a adăugat Kiliçdaroglu. "Am mărșăluit deoarece puterea judiciară este sub monopolul executivului", a mai spus el.

Inițiativa, fără precedent în Turcia, este cea mai mare manifestație a opoziției după mișcarea contestatară din 2013.

De obicei, numai președintele Erdogan reușește să adune mulțimi atât de numeroase la mitingurile sale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cursă entuziasmantă la JO 2020! Ancuța Bodnar și Simona Radiș și-au spulberat adversarele în calificări și sun…

2 Acuzată că face gărzi „la negru”, directoarea medicală de la Socola a demisionat prin e-mail din vacanța din R…

3 Ceva mai penibil nu există...

4 Așa o fi?

5 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă