Turcia/kurzi: Ciocniri între poliție și manifestanți la Diyarbakir după arestarea celor doi primari

Turcia/kurzi: Ciocniri între poliție și manifestanți la Diyarbakir după arestarea celor doi primari

Ciocniri violente au izbucnit miercuri între polițiști și manifestanți la Diyarbakir, după arestarea în ajun a celor doi primari ai celui mai mare oraș din sud-estul cu majoritate kurdă al Turciei, relatează AFP.

Trupele de poliție desfășurate în jurul sediului primăriei au respins cu lovituri de baston, grenade lacrimogene și tunuri cu apă sutele de protestatari, dintre care unii au aruncat cu pietre spre forțele de ordine.

Gültan Kisanak, prima femeie aleasă la conducerea administrației din Diyarbakir, și colegul său Firat Anli au fost arestați marți seară în cadrul unei anchete privind presupuse "activități teroriste", a transmis Parchetul din acest oraș.

Potrivit comunicatului procurorilor, cei doi sunt suspectați că au permis utilizarea unor autovehicule ale municipalității la funeraliile unor membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) uciși de forțele de securitate, dar și că au "incitat la violență" și au sprijinit apeluri pentru o mai mare "autonomie".

Manifestanții de la Diyarbakir au scandat că nu se vor lăsa intimidați de presiuni, alte adunări de protest fiind prevăzute și în alte localități din Turcia, inclusiv la Istanbul.

Luna trecută, 24 de primari din sud-estul țării, suspectați de legături cu PKK, au fost suspendați și înlocuiți cu administratori numiți de guvern, o măsură care a declanșat manifestații în mai multe orașe din regiune.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…