Țuțuianu, după audierile privind protestele: Ministrul de Interne a primit 3 SMS-uri, dar fără date suplimentare

Președintele Comisiei de control asupra activității SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat, joi, că ministrul de Interne, Carmen Dan, a informat parlamentarii că pe 1 februarie a primit trei SMS-uri de la SRI referitoare la protestele din stradă, care nu conțineau date suplimentare celor pe care le avea MAI.

"Doamna ministru a spus că a primit niște SMS-uri, am verificat, s-au transmis, sunt confirmate de ambele părți, și că acele SMS-uri nu au conținut date suplimentare celor pe care Ministerul de Interne le avea. Am făcut o precizare și am spus — comunicarea interinstituțională a fost amplificată și derulată la nivelul cel mai înalt. (...) Începând cu data de 2 (februarie — n.r.) beneficiarii de informații au primit un număr important de informări cu privire la subiectele aflate în discuție. Doamna ministru a spus că a primit trei SMS-uri", a precizat Țuțuianu.

El a arătat că există o percepție publică generată de declarația președintelui Iohannis care a acuzat Ministerul de Interne că nu a luat măsuri.

"Am spus că mai degrabă există percepție publică generată de declarația președintelui care a acuzat Ministerul de Interne că nu a luat măsuri, deși a avut informările necesare. Pe data de 1 februarie ambele instituții au confirmat că a existat un schimb de informații prin SMS-uri, informații care nu au adus nimic în plus față de ce știa și Ministerul de Interne. Am spus că normal, pe măsură ce lucrurile s-au derulat, au existat mai multe informații, instituțiile au colaborat la un nivel superior. Am spus că există niște protocoale și niște structuri organizatorice în care se lucrează foarte bine. (...) SRI când are lucruri consistente care țin de securitatea națională are obligația legală să informeze", a mai precizat Țuțuianu.

În privința celor care au generat violențele din 1 februarie, Țuțuianu a spus că nu are elemente noi.

"Nu există nicio informație nouă. Au fost membri ai unor galerii de fotbal, sunt cred 86 de persoane în cercetare penală, s-au aplicat câteva zeci de sancțiuni contravenționale, există un număr de persoane care sunt în arest preventiv, ceea ce înseamnă că un procuror, analizând datele, a făcut asemenea propunere instanței de judecată și, de asemenea, un număr de persoane se află în control judiciar. Dacă adunăm contravențiile cu infracțiunile constatate trecem de 150 de persoane", a adăugat Țuțuianu.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, și ministrul de Interne, Carmen Dan, au fost audiați, joi, la Comisia parlamentară de control asupra activității SRI privind protestele din stradă.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

3 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

4 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

5 Tupeu de „prestator” prin parcuri, la Paris / Ponta, apel dement la nesupunere către populație: Să nu țină cont …