Twitter, restabilit în Turcia. Rețeaua fusese blocată pe fondul criticilor împotriva autorităţilor

Twitter, restabilit în Turcia. Rețeaua fusese blocată pe fondul criticilor împotriva autorităţilor

Accesul la reţeaua de socializare Twitter fusese blocat timp de aproximativ 12 ore la principalii furnizori de telefonie mobilă din ţară, pe fondul înmulţirii criticilor vizând răspunsul guvernului la seismele devastatoare care au lovit Turcia şi Siria.

Rețeaua Twitter a fost blocată timp de 12 ore în Turcia

Repunerea în serviciu a intervenit la scurt timp după un tweet al patronului acestei reţele de social media, Elon Musk, care a anunţat că 'Twitter a fost informat de către guvernul turc că acces va fi reactivat în scurt timp'.

Netblocks, care monitorizează conectivitatea pe tot globul şi care alertase asupra întreruperii accesului, a confirmat deblocarea reţelei de socializare.

După seismul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni Turcia, reţelele de socializare de aici au fost inundate de mesaje ale persoanelor care criticau ritmul lent al desfăşurării echipelor de intervenţie pentru salvarea persoanelor prinse sub dărâmături.

Ministrul adjunct turc al infrastructurii, Omer Fatih Sayan, a precizat într-un tweet că a discutat cu doi înalţi responsabili de la Twitter, John Hughes şi Ronan Costello.

'Le-am reamintit responsabilitatea pe care o au faţă de ţara noastră în urma acestui dezastru', a subliniat el, adăugând că şi-ar dori să vadă mai multă cooperare în 'lupta împotriva dezinformării'.

Netblocks.org a tras un semnal de alarmă că filtrarea riscă 'să aibă un impact asupra operaţiunilor de salvare' a victimelor, indicând că Turcia are o 'istorie lungă de restricţii (în utilizarea) reţelelor de socializare în timpul situaţiilor de urgenţă naţionale şi al incidentelor de securitate'.

În timpul întreruperii, accesul la Twitter a fost posibil prin intermediul conturilor VPN care maschează localizarea utilizatorului.

În ultimele săptămâni, responsabilii turci au emis în repetate rânduri avertismente cu privire la utilizarea reţelelor de social media înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative preconizate pentru 14 mai, la care preşedintele Recep Tayyip Erdogan intenţionează să-şi reînnoiască mandatul după 20 de ani de când se află la putere.

'Ştim deja tot ceea ce vor să ne ascundă', a remarcat Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie CHP.

Şeful partidului naţionalist de opoziţie Iyi, Meral Aksener, a afirmat că Twitter este necesar pentru 'a transmite nevoile victimelor cutremurului'. 'Ce naiba este asta!', a exclamat el.

Cei doi lideri politici fac parte din aşa-numita 'Masă a celor şase', denumirea alianţei celor şase partide de opoziţie care încearcă să se coordoneze pentru a bloca realegerea lui Erdogan pentru un nou mandat.

Dincolo de sfera politică, starul rock turc Haluk Levent, cu 7,2 milioane de abonaţi pe Twitter şi care ajută victimele, întrebase într-un tweet: 'Şi acum ce facem?'

Poliţia turcă a arestat cel puţin 12 persoane după seismele de luni pentru publicarea pe reţelele de socializare a unor mesaje critice la adresa modului în care guvernul turc a gestionat catastrofa.

Între timp, echipele de salvare continuă să caute printre dărâmături, chiar dacă şansele de a găsi supravieţuitori se diminuează sensibil la trei zile după puternicele cutremure de luni, al căror bilanţ depăşeşte deja 15.000 morţi în Turcia şi Siria.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ai greșit platforma” / „Bă, ai înnebunit!!! Ați ajuns săraci? / Iubita lui Selly a produs stupefacție în online cu ultimele postări

2 Ucraina, atacată cu propriile rachete? În 1999, Ucraina a plătit gazul rusesc cu 600 rachete Kh-55

3 Cazul „shaorma cu de toate”

4 PSD s-a încurcat în propriile combinații cu sindicatele? / Liderii PNL au simțit că Ciolacu are genunchii moi! L-au mandatat pe Ciucă să pună presiune p…

5 Andreea Esca, ravisantă la nunta lui Smiley și Ginei Pistol