Uciderea lui Khashoggi: Ankara deţine dovezi care discreditează versiunea saudită (presă)

Uciderea lui Khashoggi: Ankara deţine dovezi care discreditează versiunea saudită (presă)

Turcia dispune de dovezi, inclusiv de o a doua înregistrare audio, care contrazice versiunea formulată joi de procurorul saudit asupra uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi la Istanbul, relatează vineri cotidianul turc Hürriyet, citat de AFP.

Procurorul general saudit a cerut joi pedeapsa cu moartea împotriva a cinci acuzaţi pentru rolul lor în uciderea lui Jamal Khashoggi, afirmând că jurnalistul a fost "sedat, ucis şi dezmembrat" la consulatul ţării sale din Istanbul, în 2 octombrie, însă Arabia Saudită l-a reabilitat în totalitate pe prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, supranumit "MBS".

Potrivit procurorului saudit, o echipă a fost trimisă la Istanbul cu misiunea de a-l aduce pe jurnalist de bună voie sau cu forţa la Riad, însă şeful acesteia a luat pe loc decizia de a-l ucide fără a se consulta cu superiorii săi. El a afirmat că jurnalistul a fost atunci "sedat şi dezmembrat" în clădirea misiunii diplomatice şi că rămăşiţele sale au fost apoi predate unui "colaborator" din exteriorul consulatului.

Însă influentul editorialist Abdulkadir Selvi, apropiat al puterii, susţine vineri în cotidianul Hurriyet că o înregistrare sonoră a crimei, de care dispun autorităţile turce, arată că nu a existat nicio tentativă de a negocia cu Khashoggi pentru a-l convinge să se întoarcă în Arabia Saudită.

De asemenea, potrivit editorialistului, jurnalistul nu a fost sedat, ci sugrumat sau sufocat, "cu ajutorul unei corzi sau a unui sac din plastic".

Potrivit lui Selvi, serviciile turce sunt de asemenea în posesia unei a doua înregistrări sonore de 15 minute, realizate înainte de crimă, care nu lasă nicio îndoială în legătură cu caracterul deliberat al crimei. În această înregistrare, "se aude echipa saudită în timp ce discută despre modul în care să-l execute pe Khashoggi, (în timp ce) trece în revistă planul său pregătit din timp şi aminteşte fiecăruia dintre membri rolul său", potrivit lui Selvi.

"Dovezi au fost adunate şi după crimă, sub forma de apeluri telefonice internaţionale efectuate de echipa saudită", adaugă editorialistul.

Turcia a calificat joi, prin vocea ministrului său de externe Mevlut Cavusoglu, drept "insuficiente" explicaţiile furnizate de procurorul saudit.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat de mai multe ori că ordinul de a-l ucide pe Khashoggi a fost dat "la cel mai înalt nivel" al statului saudit. El a respins responsabilitatea regelui Salman, însă presa şi responsabili turci anonimi l-au incriminat pe băiatul lui, prinţul Mohammad bin Salman. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…