Ucraina a declarat stare de urgență energetică, după ce grupări ultranaționaliste au blocat transporturile de cărbune

Guvernul de la Kiev a declarat miercuri stare de urgență energetică, din cauza deficitului de antracit, un tip de cărbune extras din zona estică a Ucrainei controlată de separatiștii proruși, dar a cărui furnizare este blocată de grupări ultranaționaliste ucrainene, transmite agenția EFE.

Starea de urgență implică și limitarea furnizării de energie electrică pentru populație. Premierul ucrainean Volodimir Groisman a cerut respectivelor grupări ultranaționaliste să pună capăt blocadei și a avertizat că principalele orașe ale țării riscă să rămână fără electricitate după ce vor fi epuizate stocurile de antracit.

Șeful executivului de la Kiev a atenționat de asemenea că această 'blocadă va conduce la încetarea activității industriei metalurgice în care lucrează circa 300.000 de persoane'.

Ucraina mai are stocuri de antracit pentru nouă zile. Circa 30% din producția de energie electrică a Ucrainei este asigurată de termocentrale, iar o treime din energia furnizată de aceste termocentrale se realizează pe bază de antracit.

'Încă nouă zile și va trebui să oprim furnalele. Apoi într-o săptămână va trebui să oprim toate industriile din Mariupol și ulterior din Krivoi Rog', a spus la rândul său ministrul de interne ucrainean, Arsen Avakov.

Grupări radicale ucrainene, în care se regăsesc combatanți și deputați din parlamentul de la Kiev, blochează de trei săptămâni căile ferate pentru a împiedica transportul cărbunelui extras din estul Ucrainei. Argumentul acestor grupări este că banii primiți de separatiștii proruși în urma livrării cărbunelui sunt folosiți de aceștia pentru achiziția de armament.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

2 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

3 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

4 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

5 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea