Ucraina ar putea obliga Biserica susţinută de Moscova să adauge la denumirea sa termenul ''rusă''

Ucraina ar putea obliga Biserica susţinută de Moscova să adauge la denumirea sa termenul ''rusă''

Parlamentarii ucraineni au votat joi o lege care ar putea obliga Biserica susţinută de Moscova în Ucraina să adauge la denumirea sa termenul ''rusă'', numindu-se astfel 'Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina', lege ce are drept scop diminuarea influenţei preoţilor pe care autorităţile de la Kiev îi consideră drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale, relatează agenţia Reuters.

Ucraina a înfiinţat sâmbătă o nouă Biserică Ortodoxă, independentă de Moscova, pentru care liderii ucraineni au militat de la destrămarea fostei URSS în 1991 şi despre care Kievul afirmă că reprezintă un pas vital pentru a contracara amestecul Rusiei în treburile sale.

Demersul Kievului a înfuriat Moscova şi l-a determinat pe preşedintele rus Vladimir Putin să avertizeze, în conferinţa sa de presă anuală, în legătură cu o posibilă vărsare de sânge. Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au prăbuşit după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Autorităţile de la Kiev au luat măsuri împotriva preoţilor Bisericii care în mod larg este cunoscută sub denumirea de Patriarhia Moscovei, aflată se secole în subordinea Rusiei şi pe care Ucraina o acuză de răspândirea propagandei pro-Kremlin şi că-i ajută pe combatanţii separatişti, ceea ce Biserica neagă puternic.

Patriarhia Moscovei îşi spune de obicei ''Biserica Ortodoxă Ucraineană'' şi se consideră drept singura Biserică adevărată din Ucraina. Ea se opune înfiinţării unei noi Biserici şi îi consideră ''eretici'' pe cei care vor să se alăture noii Biserici.

Legea adoptată joi obligă o organizaţie religioasă, al cărei centru de conducere se află peste hotare într-o ţară care duce un război împotriva Ucrainei sau care ocupă teritoriul său, să-şi schimbe denumirea pentru a reflecta acest lucru. Noua lege ar putea, de exemplu, să oblige Biserica să-şi schimbe denumirea în ''Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina''.

''Timp de peste 300 de ani, generaţii de ucraineni au vizat la o Biserică Ucraineană. Este o problemă mult mai largă decât una religioasă, este o problemă de securitate şi de apărare a ţării noastre'', a declarat preşedintele Radei Supreme, Andrij Parubij, în faţa deputaţilor. ''Fără îndoială, Biserica ce binecuvântează armele, pe asasinii ucrainenilor, nu ar trebui să poarte numele Ucrainei'', a adăugat el.

Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei) a făcut apel la preşedintele ucrainean Petro Poroşenko să opună un veto în cazul legii, pe care o consideră discriminatorie şi care ''ar putea duce la consecinţe imprevizibile în societate''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina