Ucraina: Autoritățile afirmă că au descoperit armele cu care au fost uciși manifestanții în 2014

Ucraina: Autoritățile afirmă că au descoperit armele cu care au fost uciși manifestanții în 2014

Autoritățile ucrainene au anunțat sâmbătă că au descoperit într-o ascunzătoare la Kiev armele folosite de poliție în urmă cu doi ani în momentul manifestațiilor proeuropene din piața Maidan, reprimate în sânge, relatează AFP.

Serviciile de securitate (SBU) și parchetul general au anunțat presa că au găsit 23 de puști de asalt Kalașnikov și o armă cu lunetă care au dispărut dintr-o unitate a poliției speciale. Această poliție specială, numită Berkut, a fost dizolvată după baia de sânge din februarie 2014 și agenți ai ei au fost acuzați că au împușcat mortal zeci de manifestanți.

În total, peste 100 de persoane au murit.

Aceste arme, dintre care unele au fost arătate presei, au fost în mâinile polițiștilor Berkut desfășurați în piața Maidan pe 20 februarie, zi în care cincizeci de protestatari au murit, dar expertize suplimentare sunt necesare pentru a verifica dacă ele chiar au fost folosite împotriva manifestanților, a precizat Serghi Gorbatiuk, șeful unui departament de investigații din parchetul general.

Aceste arme, ale căror numere de serie au fost șterse pentru a nu putea fi identificate, au fost îngropate la marginea Kievului, a precizat în fața presei Grigori Ostaficiuk, șeful departamentului de anchetă din cadrul SBU.

O reprezentantă a Amnesty International în Ucraina, Tetiana Mazur, a salutat la televiziune această descoperire a poliției. "Dar nu este suficient", a adăugat ea, subliniind că va fi foarte dificil pentru anchetatori să poată dovedi că aceste arme au fost folosite împotriva manifestanților.

La manifestațiile proeuropene din Maidan, piața centrală din Kiev, s-au strâns de la sfârșitul lunii noiembrie 2013 până în februarie 2014 sute de mii de ucraineni protestând contra deciziei președintelui de atunci Viktor Ianukovici de a renunța la semnarea unui acord de asociere cu UE și a se întoarce spre Rusia.

Această mișcare de protest a avut ca rezultat căderea lui Ianukovici, care a fugit în Rusia înainte de a fi destituit de parlamentul Ucrainei, amintește France Presse.

Noile autorități prooccidentale din Ucraina au promis să facă rapid lumină în legătură cu baia de sânge din Maidan dar doi ani mai târziu, ancheta nu a fost finalizată și niciun înalt responsabil al fostului regim nu a fost adus în fața justiției. Noile autorități de la Kiev au fost criticate puternic din cauza acestei situații, din interiorul țării și din afară.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...