Ucraina cedează Patriarhiei Constantinopolului o biserică emblematică din Kiev

Ucraina cedează Patriarhiei Constantinopolului o biserică emblematică din Kiev

Ucraina a decis joi să acorde joi Patriarhiei Constantinopolului dreptul de a folosi o biserică emblematică, care îi va servi ca reprezentanţă la Kiev, după decizia Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice de a recunoaşte o Biserică independentă de tutela Moscovei în această ţară, relatează AFP.

Un total de 237 de deputaţi, faţă de minimumul necesar de 226, au votat în favoarea unei legi în acest sens, propusă de preşedintele Petro Poroşenko, care mai trebuie să promulge textul înainte de intrarea sa în vigoare.

Potrivit acestei legi, Patriarhia Constantinopolului obţine drept de 'utilizare gratuită şi permanentă' a bisericii Sf.Andrei din Kiev, un monument emblematic al capitalei ucrainene, al cărei proprietar rămâne totuşi statul ucrainean.

Această decizie se înscrie în procedura de recunoaştere de către Constantinopol a unei Bisericii independente în Ucraina, a explicat pentru AFP un expert ucrainean în domeniul religiei Dmitro Gorevoi.

'Pentru a avea o cooperare normală cu Patriarhia Constantinopolului, aceasta trebuie să dispună de o reprezentanţă la Kiev', a subliniat el.

O capodoperă a arhitecturii baroce, aşezată pe un deal, biserica Sf.Andrei cu cupolele sale turcoaz este considerată una dintre cele mai frumoase din Kiev. Ea a fost construită în secolul al XVIII-lea, când Ucraina făcea parte din Imperiul rus, după schiţele arhitectului şi decoratorului italian născut la Paris, Bartolomeo Francesco Rastrelli.

Clădirile ridicate de acesta, extrem de numeroase în fostul Imperiu rus, inclusiv Palatul de Iarnă şi mânăstirea Smolnîi din Sankt-Petersburg, sunt rezultatul unei adaptări a elementelor baroce europene la tradiţiile locale.

Comandată lui Rastrelli de împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei, biserica a primit numele de Sfântul Andrei, care, după legendă, a vizitat regiunea Kievului şi a profeţit că va deveni leagănul creştinismului în ţinuturile slave.

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut, în octombrie, o Biserică independentă în Ucraina, o decizie istorică care pune capăt celor 332 de ani de tutelă religioasă rusă în această ţară.

Foarte aşteptată de către autorităţile pro-occidentale de la Kiev, a căror relaţie cu Rusia s-a deteriorat după 2014, decizia a provocat indignarea Bisericii Ortodoxe Ruse, care a rupt relaţiile cu Patriarhia Constantinopolului, notează AFP. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa foto: (c) In Ukraine /Facebook

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

3 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

4 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”

5 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România