Ucraina comemorează marea foamete din perioada stalinistă, în plin conflict în Estul separatist

Ucraina comemorează marea foamete din perioada stalinistă, în plin conflict în Estul separatist

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a comemorat sâmbătă marea foamete care a devastat Ucraina în perioada stalinistă, făcând o paralelă istorică cu actualul conflict cu separatiștii proruși din estul țării, relatează AFP.

Poroșenko a depus alături de premierul Arseni Iațeniuk și mai mulți membri ai guvernului o coroană de flori la memorialul dedicat acestei foamete impuse de Stalin mai multor milioane de țărani în timpul colectivizării agricole din anii 1930. El a îngenunchiat apoi, alături de soția sa, în fața monumentului.

"Și în acea epocă, un război nedeclarat, dar totuși real, se ducea împotriva Ucrainei", a declarat el, făcând o paralelă cu conflictul sângeros dintre armata ucraineană și rebelii proruși care afectează estul țării de peste șapte luni.

Kievul și statele occidentale acuză Rusia că îi susține pe separatiștii din Est oferindu-le arme și combatanți și trimițând trupe regulate, fapt pe care Moscova l-a dezmințit întotdeauna.

Marea foamete ucraineană din anii 1932-1933, sau 'Holodomor' în ucraineană, a provocat moartea a peste un milion de persoane și a lăsat un traumatism profund în memoria țării. Majoritatea istoricilor sunt astăzi de acord în privința responsabilității autorităților sovietice și a lui Iosif Stalin în organizarea acestei foamete, însă chestionează intenționalitatea sa.

"Se pare că urmașii spirituali ai lui Stalin, Kaganovici și Postișev (considerați artizanii Holodomorului — n.r.) nu s-au dizolvat în negura istoriei. Ei conduc un bal sângeros în teritoriile" din estul Ucrainei, sub controlul rebelilor proruși, a adăugat Poroșenko.

"Ei repetă acolo experiențele criminale din timpul Holodomorului", a mai spus el.

Conflictul dintre armata ucraineană și rebelii proruși s-a soldat cu peste 4.300 de morți și 930.000 de persoane strămutate de la începutul ostilităților la mijlocul lunii aprilie, potrivit ONU.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”