Ucraina comemorează tragedia de acum cinci ani de la Odesa

Ucraina comemorează tragedia de acum cinci ani de la Odesa

Ucraina comemorează joi tragedia produsă la 2 mai 2014 la Odesa, când 48 de persoane, în principal proruse, şi-au pierdut viaţa într-un incendiu, în timp ce ONU critică autorităţile de la Kiev pentru că nu au reuşit să-i identifice pe cei vinovaţi de incendiu şi să-i aducă în faţa justiţiei, informează France Presse.

Mai multe mii de persoane s-au adunat în faţa Casei Sindicatelor din Odesa, port la Marea Neagră în sud-vestul Ucrainei, unde 42 de militanţi proruşi au murit acum cinci ani prin asfixiere cu monoxid de carbon sau sărind în gol din clădirea în flăcări.

Cu câteva ore înainte de această tragedie, alte şase persoane au fost ucise în confruntări între proruşi şi susţinători ai unităţii Ucrainei.

'Cei vinovaţi să fie aduşi în faţa justiţiei!' scria pe unul dintre bannerele afişate joi. Autorităţile locale au consolidat securitatea la Odesa şi peste 2.500 de poliţişti au fost desfăşuraţi în oraşul-port pentru a evita orice fel de incident.

Ancheta cu privire la această tragedie, produsă la scurt timp după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea şi începerea conflictului din estul Ucrainei, se află în continuare în impas.

Într-un raport publicat joi, ONU critică autorităţile ucrainene pentru că nu au reuşit să-i identifice pe cei vinovaţi.

'Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru aceste acte soldate cu morţi şi violenţă', se menţionează în raportul Misiunii ONU de supraveghere a drepturilor omului în Ucraina.

'Responsabilitatea pentru aceste crime şi accesul tuturor la justiţie sunt esenţiale pentru a stabili încrederea oamenilor în sistemul judiciar şi în statul de drept şi ar putea servi ca bază pentru reconciliere şi coeziune socială', se arată în raport.

Misiunea ONU îndeamnă Kievul să desfăşoare o anchetă imparţială şi să identifice persoanele responsabile de incendiu. În acelaşi timp, misiunea îşi exprimă regretul pentru faptul că anumiţi suspecţi, în special cei responsabili cu menţinerea ordinii în acea zi, au reuşit să fugă în Rusia, unde au primit cetăţenie rusă.

Relaţiile între Ucraina şi Rusia sunt extrem de tensionate după anexarea Crimeii, urmată de conflictul din estul separatist al ţării, soldat cu aproape 13.000 de morţi de la declanşarea sa în primăvara anului 2014. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că acordă sprijin militar rebelilor proruşi, fapt negat de Moscova în pofida evidenţelor.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Vouă a ce vă miroase? / Structura centrală a DNA a preluat abia după 7 ani un uriaș dosar de corupție din Sibiu!

3 Rareș Bogdan / Îl asigur pe Ludovic Orban că va avea un contracandidat „foarte puternic” la șefia PNL

4 Istoria care nu se predă la şcoală. Cum pregătea CIA răsturnarea regimului comunist din România: operaţiunea Q…

5 O româncă face carieră într-unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din Turcia