Ucraina crește miza pentru Rusia prin lovituri inteligente în călcâiul lui Ahile al Moscovei

Ucraina crește miza pentru Rusia prin lovituri inteligente în călcâiul lui Ahile al Moscovei

Ucraina nu se poate ridica la nivelul puterii militare a Rusiei, în schimb duce un război inteligent în care atacă liniile de aprovizionare din adâncul teritoriului rus, depozitele de combustibil și rafinăriile, relatează The Guardian.

Săptămâna trecută, un bărbat care conducea pe un drum spre Sankt Petersburg, la peste 1.000 de km de granița cu Ucraina, a dat peste o scenă neobișnuită: șoseaua era blocată de un vehicul militar care avea în spate rachete. Șoferul și-a dat seama că este un sistem S-300. „Prieteni, să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a exclamat el.

Se pare că serviciile ruse de securitate au decis să nu-și asume riscul de a lăsa orașul expus, astfel că au desfășurat un sistem de apărare aeriană S-300 să-l apere împotriva unor potențiale atacuri cu drone.

În ultimele trei săptămâni, atacurile ucrainene au făcut ravagii asupra infrastructurii energetice a Rusiei. Abia ce trecuse Anul Nou că cineva a amplasat explozibili pe vagoane de tren, în orașul Nijni Tagil din Urali. O explozie a avut loc lângă instalațiile deținute de Gazprom Neft, al treilea mare producător de petrol din țară. Apoi, o dronă kamikaze s-a prăbușit peste un depozit de petrol din regiunea Oriol.

Pe 18 ianuarie, a fost vizat un alt terminal petrolier, de data asta în Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin. În premieră de la invazia din februarie 2022, vehicule aeriene fără pilot au ajuns până în n Sankt Petersburg.

Iar ucrainenii nu s-au oprit aici. Un incendiu de proporții a izbucnit la un depozit de petrol din orașul Klinți, nu departe de Belarus și Ucraina.

Trei zile mai târziu, atacuri cu drone au vizat portul baltic Ust-Luga din Golful Finlandei și un terminal petrolier aparținând companiei Novatek. Acesta furnizează combustibil pentru armata rusă, în timp ce alte transporturi merg în Asia. Martorii au descris explozia produsă în termeni apocaliptici. „Când a explodat, pământul s-a cutremurat", a declarat un angajat pentru agenția de presă Fontanka.

Săptămâna trecută, dovezile unui nou atac împotriva unei părți cruciale a economiei rusești erau imposibil de ignorat. Miercuri, o dronă a lovit rafinăria de petrol Tuapse din sudul Rusiei, la Marea Neagră. În apropiere, aeroportul din Soci - stațiunea preferată a lui Putin, renumită pentru plajele sale- a trebuit să fie închis.

O campanie asimetrică

De la începutul anului, dronele ucrainene au țintit cel puțin patru terminale de petrol și gaze rusești din întreaga țară. Aceste ținte fac parte dintr-o campanie asimetrică din ce în ce mai amplă a Kievului în scopul de a paraliza industria și a priva Moscova de venituri globale de miliarde de dolari cu ajutorul cărora își finanțează războiul. Aproximativ jumătate din veniturile din export ale Rusiei, în valoare de 420 de miliarde de dolari, au provenit anul trecut din petrol.

„Rusia își finanțează armata din exporturile de petrol. Nu poți convinge țări precum India și China să nu-l mai cumpere. Deci, distrugi rafinăriile rusești de petrol", a explicat Illia Ponomarenko, fost reporter în domeniul apărării pentru ziarul Kyiv Independent. El a adăugat: „Poți provoca multe daune economiei rusești".

Ponomarenko a descris strategia ca purtarea unui „război inteligent”. Alții, precum analiștii de la Atlantic Council, au numit-o „una dintre cele mai îndrăznețe acțiuni din întregul război". Aceasta este un semn al recunoașterii faptului că armata convențională a Rusiei este mult mai mare decât cea a Ucrainei și că este puțin probabil ca decalajul să fie redus prea curând.

După eșecul său timpuriu de a cuceri Kievul, Putin a accelerat producția de armament, transformând Rusia într-o economie de război, și s-a aprovizionat cu muniții suplimentare din Coreea de Nord.

Forțele armate ale lui Putin au acum mai mult din toate: obuze, vehicule blindate de luptă, tancuri, rachete balistice, aviație și grupuri de atac ale infanteriei. Între timp, Ucraina este nevoită să își raționalizeze utilizarea artileriei pe măsură ce proviziile occidentale se diminuează și în timp ce republicanii din Congres continuă să blocheze asistența de securitate de 61 de miliarde pentru Kiev.

Avantajul pe care îl are Ucraina în fața Rusiei

Singurul domeniu în care se poate spune că Ucraina are un avantaj este producția inovatoare de drone. Ambele părți folosesc dronele la scară largă. Dar Kievul pare să fi dezvoltat acum modele de atac sofisticate din punct de vedere tehnic, care pot zbura pe distanțe lungi, lovind ținte adânc în spatele liniilor inamice.

Totodată, numeroase companii private ucrainene sunt implicate în construirea și testarea dronelor.

Rușii par din ce în ce mai îngrijorați. Industria petrolului și a gazelor - care a alimentat revenirea Rusiei pe scena mondială - pare acum un călcâi al lui Ahile.

La câteva zile după lovitura de lângă Sankt Petersburg , autoritățile locale au lansat avertismente. „A fost declarat un regim de alertă ridicată la instalațiile de infrastructură critică din toate districtele", a anunțat serviciul de presă al regiunii Leningrad pe platforma Telegram.

Aceste atacuri mai au un avantaj pentru armata ucraineană aflată în dificultate: au obligat Rusia să mute unele active de apărare aeriană departe de linia frontului pentru a proteja orașele nou intrate în raza de acțiune a dronelor. Statul major al Rusiei se confruntă și el cu dileme tot mai mari. Între timp, dronele sunt o priveliște din ce în ce mai frecventă, obligâbdu-i pe rușii obișnuiți să ia aminte la un război pe care mulți preferă să-l ignore.

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a revendicat responsabilitatea pentru aceste misiuni de sabotaj. Kiryio Budanov , șeful serviciilor de informații militare, ar putea fi și el implicat în aceste operațiuni bine executate. „Au stilul lui. Ori de câte ori există o mulțime de imagini suculente pentru mass-media, Budanov este probabil acolo", a declarat Ponomarenko, adăugând: „El apreciază cu adevărat atenția".

Dronele folosite pentru atacuri în Rusia sunt aproape cu certitudine produse în interiorul Ucrainei. Asta permite Kievului să ocolească restricțiile impuse de SUA și de alți câțiva aliați privind utilizarea armelor furnizate de Occident pentru a ataca teritoriul rusesc. Se crede că Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, este cel care a formulat aceste linii roșii, cu sprijinul directorului CIA, William Burns.

Atacuri strategice

Åslund a subliniat că producția de petrol din Rusia este „foarte concentrată" în jurul a doar două orașe, Sankt Petersburg și portul Novorossisk de la Marea Neagră. „Ne-am aștepta ca Ucraina să lovească și alte rafinării, depozite și porturi de export din aceste zone", a scris el pe Twitter/X, adăugând: „Insistând să fie independentă de țările de tranzit și tratându-le prost, Rusia s-a făcut vulnerabilă".

Serghei Vakulenko, expert în petrol la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul la Washington, a declarat că dronele nu sunt capabile să distrugă în totalitate o rafinărie rusă, deoarece sunt disponibile echipamente moderne de stingere a incendiilor, iar până în prezent flăcările au fost stinse în câteva ore. Totuși, potrivit calculelor sale, 18 rafinării rusești care produc împreună 3,5 milioane de barili de petrol pe zi se află acum în raza de acțiune a dronelor. Toate sunt „posibile ținte", a sugerat el.

Săptămâna trecută, un oficial din cadrul serviciilor de informații militare a declarat la Kiev că partenerii internaționali ai Ucrainei au fost până acum reticenți atunci când a fost vorba de atacurile directe asupra Rusiei. Această perspectivă se schimbă, a spus el.

„UE și SUA au fost reticente. Nu au vrut să provoace. Acum înțeleg mai bine situația. Cam 20% mai bine".

„Loviturile asupra depozitelor și instalațiilor de depozitare a petrolului perturbă rutele logistice și încetinesc operațiunile de luptă. Întreruperea acestor livrări, care sunt precum sângele pentru corpul uman, face parte dintr-o strategie mai amplă de contracarare a Rusiei pe câmpul de luptă", a declarat pentru The New York Times Olena Lapenko, expert în securitate energetică la grupul de reflecție ucrainean DiXi Group.

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei s-au dovedit mai puțin eficiente împotriva dronelor de mici dimensiuni.

„Rusia s-a lăudat că are o apărare stratificată înainte de război, senzori de război electronic, diferite baterii de rachete, baterii cinetice, radare, care pot să identifice și să intercepteze amenințarea", a declarat pentru Business Insider Samuel Bendett, analist și expert în sisteme militare fără pilot și robotizate la Center for Naval Analyses.

Doar că „majoritatea acestor apărări au fost construite pentru a identifica și distruge ținte mai mari, precum rachete, elicoptere, avioane. Multe dintre ele nu au fost realmente orientate spre identificarea unor UAV-uri [vehicule aeriene fără pilot] mult mai mici", a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?