Ucraina: În cazul militantei anticorupţie, ucisă cu acid, a fost arestat un ex-consilier al unui actual deputat al partidului la putere

Ucraina: În cazul militantei anticorupţie, ucisă cu acid, a fost arestat un ex-consilier al unui actual deputat al partidului la putere

Un nou suspect de complicitate în asasinarea cu acid sulfuric a unei militante anticorupţie în Ucraina a fost arestat şi plasat în arest preventiv, au anunţat luni autorităţile ucrainene, acuzate că nu fac nimic pentru a-i pedepsi pe cei care atacă societatea civilă, relatează AFP.

Cel de-al şaselea reţinut, Igor Pavlovski, este şi cel mai înalt responsabil arestat până în prezent în acest caz, care în momentul producerii faptelor era consilier al unui fost oficial din poliţie, acesta din urmă fiind în prezent deputat al partidului aflat la putere BPP (Blocul Petro Poroşenko).

Acuzat de 'complicitate' şi 'crimă', Pavlovski a fost reţinut sâmbătă în Herson (sud), apoi a fost transferat la Kiev, unde un tribunal a ordonat luni plasarea sa în arest preventiv, a indicat Larisa Sargan, purtătoarea de cuvânt a procurorului general.

El a fost plasat în arest preventiv până în data de 3 decembrie, conform termenului legal care poate fi în general prelungit.

Aceste informaţii au fost confirmate într-o intervenţie televizată de către şeful serviciului de securitate Vasil Griţak, a cărui structură anchetează această crimă ce a provocat îngrijorare în Occident.

Militanta Katerina Gadziuk (33 de ani) a decedat în urma rănilor la 4 noiembrie, după ce a fost atacată cu acid sulfuric la sfârşitul lunii iulie la Herson. Ea denunţase corupţia în cadrul filialei regionale a Ministerului de Interne ucrainean.

Moartea sa se adaugă unei liste cu zeci de militanţi ucraineni agresaţi în ultimele luni, societatea civilă şi oameni politici acuzând autorităţile că încurajează aceste atacuri şi nu fac nimic pentru a-i pedepsi pe autorii lor.

După moartea Katerinei Gadziuk, doi jurnalişti ucraineni au afirmat că Pavlovski ar fi putut servi ca intermediar între comanditarul atacului împotriva activistei anticorupţie şi organizatorul crimei, căruia i-a plătit pentru 'serviciu'.

Deputatul Mikola Palamarciuk, un general de poliţie şi fost viceministru de interne, al cărui consilier a fost Pavlovski, a declarat că la vremea respectivă l-a eliberat pe acesta din funcţie pentru ca statutul său să nu împiedice ancheta.

Cinci suspecţi au fost anterior reţinuţi, dintre care trei au fost ulterior eliberaţi şi plasaţi sub arest la domiciliu.

Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a cerut vineri la Kiev autorităţilor ucrainene să-i identifice şi să-i tragă la răspundere pe autorii acestei crime. 'Este ceva ce nu putem accepta', a declarat comisarul european.

Militantă şi consilieră a primarului din Herson, Katerina Gadziuk, a fost atacată în apropiere de domiciliul său de către un necunoscut, care a aruncat un litru de acid sulfuric asupra sa. Ea a fost spitalizată cu arsuri pe mai mult de 30% din corp.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...