Ucraina începe manevre militare comune cu ţări membre ale NATO în Marea Neagră

Ucraina începe manevre militare comune cu ţări membre ale NATO în Marea Neagră

Armata ucraineană a început luni manevre navale în Marea Neagră împreună cu ţări membre ale NATO, între care şi SUA, o modalitate pentru Kiev de a arăta sprijinul occidental de care se bucură pe fondul tensiunilor persistente cu Moscova, notează France Presse.

Aceste exerciţii, denumite "Sea Breeze", reunesc în acest an 26 de nave din opt ţări. Ele vor dura o săptămână şi se vor limita la antrenamente în largul mării şi în spaţiul aerian, fără exerciţii de infanterie, din cauza restricţiilor impuse de lupta împotriva noului coronavirus.

Bulgaria, Norvegia, România, Spania şi Turcia, precum şi Georgia, care nu este membră a NATO, dar aspiră la fel ca Ucraina să devină, participă de asemenea la "Sea Breeze" din acest an.

"Marea Neagră este esenţială în comerţul maritim şi pentru stabilitatea în Europa", a declarat în timpul unui briefing telefonic viceamiralul Eugene Black, comandantul Flotei a 6-a americane mobilizată pentru aceste manevre.

Washingtonul este un aliat crucial al Kievului în conflictul său cu Rusia, care a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, şi în războiul din estul Ucrainei cu rebeli separatişti proruşi. După anexarea Crimeii şi a portului strategic Sevastopol care se află acolo, marina ucraineană a pierdut aproape două treimi din navele şi echipajele sale.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care vizita un şantier naval în Crimeea, a citat luni o declaraţie a comandamentului Flotei ruse din Marea Neagră, potrivit căruia navele americane aflate în zonă sunt monitorizate cu atenţie, a semnalat agenţia de presă Interfax.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Foarte interesante amănunte!

4 Andreea Tonciu și-a luat mașină de 200.000 de euro: „Sunt femeie și nu trebuie să muncesc atât de mult”

5 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție