
Ucraina își schimbă strategia pentru a opri înaintarea rusă în regiunile de graniță. Nemulțumiri ale soldaților din prima linie
Forțele ucrainene își adaptează strategia de construire a fortificațiilor drept răspuns la noile tactici de atac ale forțelor ruse. Pe de altă parte, acestea riscă să devină ineficiente din cauza deficitului de soldați în pozițiile defensive, relatează Politico.
Rusia a abandonat atacurile cu formațiuni mari de luptă, susținute de vehicule blindate, în favoarea unor unități mult mai mici, susținute de drone, a declarat săptămâna trecută ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov.
Confruntată cu schimbarea tacticilor rusești, Ucraina a început să construiască fortificații pentru a stăvili atacuri ale unor hruprui de 20 de până la 50 de soldați. Astfel, rețelele lungi de tranșee, întinse pe 2-5 km au fost înlocuite de tranșee compacte cu protecție anti-drone.
„Acum vedem că cea mai eficientă poziție este un detașament maxim. Iar acestea sunt în principal grupuri de tranșee, chiar și așa-numitele gropi de vulpe, care fac imposibilă utilizarea dronelor de atac de către inamic”, a explicat recent șeful armatei ucrainene Oleksandr Sîrski,
Aceste noi baricade nu au mai mult de 60-70 de metri lungime.
„Acestea sunt mai greu de detectat și sunt eficiente în îndeplinirea sarcinilor de apărare, descurajare și livrare de putere de foc, inclusiv împotriva dronelor FPV”, a declarat Umerov.
La rândul său, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a calificat noul sistem „o abordare inginerească adaptativă” la tacticile inamice.
„Fortificația nu înseamnă doar beton și tranșee - este un sistem ingineresc adaptiv care ia în considerare tacticile inamicului și servește întotdeauna unui singur scop: protejarea războinicilor noștri. Monitorizăm zilnic procesul și consolidăm zonele în care este cea mai mare nevoie”, a spus Umerov.
Dacă înainte fortificațiile erau construite pe teren deschis pentru a bloca atacurile rusești cu vehicule blindate, în prezent acestea sunt construite în jurul zonelor forestiere, care furnizează camuflaj.
Pot opri fortificațiile avansul Rusiei?
Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a declarat în ianuarie că guvernul a cheltuit anul trecut 46,2 miliarde de grivne (930 de milioane de euro) pentru a construi 3.000 de puncte defensive „în direcții amenințătoare și acolo unde nu au loc ostilități active în prezent”.
Marea majoritate a planurilor au fost finalizate anul trecut și peste jumătate din cele planificate pentru acest an sunt deja realizate, a declarat Umerov.
Însă perspectiva celor prima linie este diferită, potrivit analiștilor și soldaților, care spun că implementarea a fost inegală și făcută cu întârziere.
În Dnipro, administrațiile locale și unitățile militare au colaborat pentru a construi trei linii solide de apărare. În schimb, în regiuni precum Sumî și Harkov, unde Rusia a lansat o ofensivă majoră, planificarea a fost haotică, spun aceștia.
„Ceea ce se întâmplă în regiunile Sumi și Harkov este o harababură”, a explicat Roman Pohorili, cofondator al grupului de analiză din surse deschise DeepState. „Aproape nimeni nu știe cine este responsabil pentru ce.”
El a adăugat că ofensiva Rusiei a împins autoritățile ucrainene să accelereze în cele din urmă construcțiile.
„Așteptăm întotdeauna până în ultimul moment”, a spus el.
Totodată, el a criticat modul dezorganizat în care sunt fortificate liniile frontului în regiunea nord-estice Sumî. El a dat exemple de tranșee prost amplasate, dinți de dragon nefolosiți și bariere incomplete.
„În satul Iunakivka din Sumi, de exemplu, am văzut munți de dinți de dragon rămași acolo. În unele locuri, există tranșee, dar apoi nimic chiar într-o zonă de pădure, unde ar trebui să fie, și apoi din nou tranșee”, a spus Pohorili.
„Soldații ucraineni încă trebuie să sape prima linie de tranșee cu lopeți și în timpul luptelor active”, a recunoscut Sîrski.
În plus, în contextul personalului insuficient, până și cel mai bine proiectate fortificații devin ineficiente.
„Dacă nu există militari în fortificație sau numărul lor este insuficient... aceasta nu își joacă rolul”, a spus el.
Tacticile ruse
Forțele ruse sondează liniile Ucrainei în căutare de puncte vulnerabile și își concentrează atacurile acolo unde apărarea este slabă.
„Totul depinde de comandant. Dacă ordonă să se sape și să se mineze, zona va fi solid fortificată. Dacă [rușii] văd unitatea bine fortuficată, atacă unitățile vecine”, a spus un soldat.
Pohorili a confirmat tehnica rusă.
„Rușii împing peste tot, sondează locurile slabe și problematice, le cunosc pe toate. Și imediat ce găsesc aceste locuri, își concentrează imediat resursele și trupele acolo și încep să străpungă”, a spus el. „Și atunci, din păcate, apărarea noastră începe să se prăbușească.”
Soldații ucraineni denunță și întârzierea cu care se construiesc fortificații, de pildă în contextul răgazului oferit de ofensiva de șase luni în regiunea Kursk, ținând la distanță peste 60.000 de soldați ruși, împiedicându-i să avanseze în regiunea Sumî.
„Am acordat răgaz pentru a pregăti zona de frontieră pentru atacul rusesc. Dar abia dacă l-au folosit cu o eficiență de 100%. Plasele de protecție contra dronelor FPV peste principalele drumuri de aprovizionare au început să fie instalate abia în ianuarie, în timp ce erau deja supuse atacurilor regulate ale dronelor rusești”, a declarat soldatul ucrainean Artem Kariakin.
El a spus că autoritățile locale și unitățile militare au început să sape adăposturi în zona de frontieră și să instaleze primii dinți de dragon abia după ce forțele ucrainene s-au retras din Kursk.
„Drept urmare, până când multe adăposturi au fost finalizate, rușii erau deja mult mai aproape, iar multe poziții și-au pierdut relevanța. Cred că oamenii responsabili de fortificații au pierdut foarte mult timp și, în cele din urmă, au eșuat în sarcina lor. Lucrările au fost efectuate, dar cu întârzieri mari și fără sens”, a spus Kariakin.
Numai în iunie, Rusia a ocupat 500 de kilometri pătrați de teritoriu - cel mai rapid avans din ultimele luni, potrivit DeepState.
Sursa: adevarul.ro