Ucraina: Macron a vorbit din nou cu Putin, cerând încă o dată încetarea focului

Ucraina: Macron a vorbit din nou cu Putin, cerând încă o dată încetarea focului

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a discutat la telefon din nou timp de o oră, marţi, cu Vladimir Putin, a anunţat Palatul Elysée, fără un acord pentru încetarea focului cerut de preşedintele francez, notează AFP.

Pentru a opta convorbire telefonică cu liderul rus de la începutul invaziei Ucrainei la 24 februarie, "nu există un acord, dar preşedintele (Macron) rămâne convins de necesitatea de a-şi continua eforturile", a explicat preşedinţia franceză.

"Nu există altă cale de ieşire decât o încetare a focului şi negocieri de bună-credinţă ale Rusiei cu Ucraina. Preşedintele Franţei este alături de Ucraina", a adăugat Palatul Elysée.

Kremlinul s-a mulţumit să indice că această discuţie a avut loc "la iniţiativa părţii franceze" şi s-a concentrat pe "situaţia din Ucraina, inclusiv negocierile în curs" între reprezentanţii ruşi şi ucraineni.

Cu ocazia discuţiei anterioare, la 18 martie, preşedintele francez şi-a exprimat "îngrijorarea extremă" cu privire la situaţia din Mariupol, bombardat de armata rusă, şi a cerut "ridicarea asediului".

Tot marţi, într-un video difuzat în cadrul primului Forum umanitar european desfăşurat la Bruxelles, Emmanuel Macron a denunţat în plus utilizarea de către Rusia "a unor arme explozive în zone dens populate", estimând că "totul, în agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, este inacceptabil".

Şeful statului francez i-a telefonat din nou marţi omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care l-a sunat regulat de la 24 februarie pentru a-l asigura de sprijinul său.

Preşedintele ucrainean, care îl cheamă pe Vladimir Putin la negocieri directe, trebuie să intervină video miercuri, la orele 15.00, în faţa deputaţilor şi senatorilor francezi pentru a le cere sprijinul, după ce a făcut acelaşi lucru în ultimele zile în faţa parlamentarilor italieni, americani, canadieni, britanici, germani şi israelieni. De asemenea, el a cerut luni UE să oprească orice comerţ cu Rusia, reaminteşte AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”