Ucraina neagă afirmația Rusiei că ar fi ucis 600 de soldați ucrainieni

Ucraina neagă afirmația Rusiei că ar fi ucis 600 de soldați ucrainieni

Au existat rapoarte despre bombardamente, noaptea trecută la Kramatorsk, dar Moscova nu a oferit nicio dovadă care să susțină afirmația că a ucis sute de soldați ucraineni, arată un articol publicat de BBC.

La locul exploziilor nu sunt cadavre sau urme de sânge. Foto: Nexta TV via Twitter

La locul exploziilor nu sunt cadavre sau urme de sânge. Foto: Nexta TV via Twitter

Ucraina a etichetat drept „propaganda” afirmația rusă că a ucis sute de soldați ucraineni într-un atac. Moscova a susținut, fără să furnizeze nicio dovadă, că o „lovitură în masă cu rachete” în orașul Kramatorsk din est a ucis peste 600 de militari ucrainieni. A mai spus că este o răzbunare pentru un atac ucrainean asupra unei baze rusești, atac care a ucis zeci de soldați ruși în ziua de Anul Nou.

Dar armata ucraineană spune că acest lucru este neadevărat.

„Aceasta este o altă piesă de propagandă rusă”, a declarat Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, pentru BBC.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a ucis peste 600 de militari ucraineni într-o lovitură asupra clădirilor care găzduiau temporar forțele ucrainene. Peste 1.300 de militari ucraineni au fost găzduiți în două clădiri, a spus Moscova. Acesta a numit atacurile o „lovitură de răzbunare” pentru moartea a 89 de militari ruși uciși în Makiivka. Moscova nu a oferit încă nicio dovadă a afirmației sale cu privire la decesele din Kramatorsk. Ucraina spune că până la 400 de persoane au fost ucise sau rănite în acel incident din Makiivka, în timp ce naționaliștii ruși vorbesc pe rețelele de socializare de câteva sute de victime.

Dacă ar fi adevărat, lovitura rușilor ar fi cea mai mare pierdere a trupelor ucrainene de când Rusia a invadat pe 24 februarie anul trecut. Niciuna dintre părțile din război, aflat acum la a unsprezecea lună, nu dezvăluie de obicei amploarea pierderilor. Se crede că Ucraina s-a oprit sămai găzduiască trupele apropiate în unități unice, după o lovitură mortală cu rachete rusești asupra unei baze din vestul Ucrainei în martie, care a ucis zeci de militari. Practica de a găzdui toți soldații într-un singur loc a fost pusă în evidență și după lovitura de Anul Nou de la Makiivka, comandanții militari ruși fiind criticați acerb în interiorul Rusiei pentru că nu și-au dispersat forțele.

Prin potrivirea imaginilor, însă, cu atacul publicat de oficialii locali și cu imaginile din satelitul Google și cu alte imagini online, BBC a confirmat locația a două site-uri la distanță de aproximativ o milă în Kramatorsk. Bombardamentul a avut loc în apropierea a două clădiri școlare - școlile profesionale numărul 28 și 47 - care se potrivesc cu numerele căminelor furnizate de Rusia. Moscova spune că clădirile găzduiau personal militar ucrainean. Cu toate acestea, nu există dovezi vizuale care să arate că aceste două clădiri au fost grav lovite sau că au existat decese în masă la scara pretinsă de Rusia.

De asemenea, duminică un reporter Reuters a declarat că un atac rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Kramatorsk și-a ratat țintele și nu au existat semne evidente că ar exista victime ,,după ce Moscova a susținut că lovitura a ucis 600 de soldați ucraineni”. O echipă Reuters a vizitat două cămine de colegiu despre care Moscova a spus că au găzduit temporar personal ucrainean și pe care le-a vizat ca răzbunare pentru atacul de Anul Nou, care a ucis zeci de soldați ruși și care a stârnit proteste în Rusia. Dar niciun cămin din orașul Kramatorsk, din est, nu părea să fi fost lovit direct sau grav avariat. Nu existau semne evidente că soldații ar fi locuit acolo și nici urme de cadavre sau urme de sânge.

Pe măsură ce invazia Ucrainei de către Moscova se apropie de un an, armata Rusiei este sub presiunea internă pentru succese pe câmpul de luptă. Vocile sovietice au căutat o escaladare a efortului de război după eșecuri, inclusiv pierderea teritoriului capturat și rate ridicate de morți și răni.

Rapoartele de pe teren contrazic Kremlinul

Nu că încetarea focului de 36 de ore a Rusiei ar fi semănat cu un armistițiu, dar aproape imediat după ce s-a încheiat, am simțit șapte explozii în orașul Kramatorsk, declara un corespondent BBC Ucraina, aflat în oraș.

Zdrăngănitul ferestrelor ne-a făcut să ne hotărâm să ne îndreptăm spre adăpost. Până atunci, auzisem doar bubuituri slabe și câteva sirene. Aceasta a marcat o revenire la loviturile cu rachete aproape zilnice pe care Kramatorskul a trebuit să le suporte. Armistițiul de la Moscova a dus doar la cele mai slabe atacuri din oraș, ceea ce nu se poate spune despre zona înconjurătoare. Primarul local a postat imagini cu clădiri avariate și a spus că două localuri de învățământ, opt blocuri de apartamente și garaje au fost avariate în urma exploziilor. Nu au fost raportate victime, contrar afirmațiilor Kremlinului”.

Kramatorskul se află la câteva mile nord-vest de Bakhmut, un mic oraș pe care Rusia încearcă să-l ia de mai bine de cinci luni într-o bătălie brutală care a devenit scena unora dintre cele mai aprige lupte din ultimele săptămâni.

Au existat, în schimb, noi bombardamente în diferite părți ale Ucrainei peste noapte, după încheierea a ceea ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că este o încetare a focului de 36 de ore din partea forțelor ruse, astfel încât creștinii ortodocși să poată sărbători Crăciunul. Dovezile sugerează că această așa-numită încetare a focului nu a fost respectată de Moscova.

Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin o persoană a fost ucisă în regiunea Harkov din nord-est. Au fost raportate explozii și în orașele din sudul Zaporijiei și la Melitopol.

Separat, ministerul rus al apărării a declarat că Ucraina a returnat 50 de soldați ruși capturați după negocieri. Kievul a confirmat că a primit în schimb același număr de soldați din Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Televiziunea de stat rusă a difuzat poze nud cu Melania Trump

2 Foarte interesante amănunte...

3 Un nou asasinat în lumea criptomonedelor

4 Comandantul fregatei Mărășești, cea mai mare navă de război construită vreodată în România, comandorul Valentin Marian Toma, a murit la doar 51 de ani

5 Ungaria lui Orban se scufundă în sărăcie. Economia României a depășit substanțial statul vecin