Ucraina: Prima liturghie a Bisericii ortodoxe independente

Ucraina: Prima liturghie a Bisericii ortodoxe independente

Noua Biserică ortodoxă ucraineană, independentă de tutela religioasă rusă şi a cărei înfiinţare a fost recunoscută oficial duminică la Istanbul, a ţinut luni prima sa liturghie la Kiev, în prezenţa preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, potrivit France Presse.

Ceremonia a avut loc la catedrala Sfânta Sofia din Kiev, datând din secolul 11, în contextul în care ucrainenii celebrează Crăciunul, sărbătorit la 7 ianuarie de către creştinii ortodocşi de rit vechi, conform calendarului iulian.

'Am rupt ulimele legături care ne asociau cu Moscova şi fanteziile sale despre Ucraina', a declarat Poroşenko după ceremonie.

 


Foto: (c) Sergey Dolzhenko / EPA


Mitropolitul Iepifani (39 de ani), şeful noii Biserici ucrainene independente, a oficiat liturghia, pe care a catalogat-o drept un 'adevărat eveniment istoric'.

'Uşile bisericii noastre sunt deschise tuturor', a declarat acesta în faţa credincioşilor, adăugând că 'multă muncă rămâne de făcut în comun pentru a consolida unitatea' ortodoxiei în Ucraina.

În octombrie 2018, Patriarhia Constantinopolului a luat decizia de a recunoaşte o Biserică independentă ortodoxă în Ucraina, unde creştinii ortodocşii sunt divizaţi între cei fideli Patriarhiei Kievului, mai numeroşi, conform sondajelor, şi cei fideli Patriarhiei Moscovei, care are cel mai mare număr de parohii.

Această decizie a provocat furia Bisericii ortodoxe ruse, care a denunţat o 'schismă' şi a rupt legăturile cu Constantinopolul.

Un Consiliu convocat la Kiev a aprobat în decembrie crearea acestei noi biserici ortodoxe, care reuneşte Patriarhia Kievului, autoproclamată în 1992, şi aşa-numita Biserică autocefală. Patriarhia Moscovei a refuzat să se asocieze, denunţând că acest consiliu este 'ilegal'.

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii ortodoxe ruse, a oficiat luni liturghia de Crăciun la Moscova, în catedrala Hristos Mântuitorul, în absenţa preşedintelui Vladimir Putin, care a mers la Sankt-Petersburg, oraşul său natal, pentru marea sărbătoare creştină.

Într-un interviu la televiziunea rusă, patriarhul Kirill a denunţat noua Biserică ucraineană ca fiind 'unirea a două grupuri schismatice' şi a acuzat autorităţile de la Kiev de distrugerea ortodoxiei în ţară. 'Aceasta se transformă într-un teatru al absurdului', a adăugat el.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

2 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

3 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate

4 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

5 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS