Ucraina, prima mutare majoră pe front după schimbarea șefului Armatei!

Ucraina, prima mutare majoră pe front după schimbarea șefului Armatei!

Ucraina desfășoară manevre în unele zone din orașul Avdiivka, pentru a retrage trupele în „poziții mai avantajoase", iar în alte locuri încearcă să îndepărteze trupele rusești, a declarat joi purtătorul de cuvânt militar Dmytro Lykhoviy, potrivit Reuters.

Ministerul ucrainean al apărării, Rustem Umerov (stânga), și noul șef al armatei Oleksandr Sîrskîi (al doilea din stânga) au fost săptămâna acasta în inspecție în AvdiivkaFoto: Handout / AFP / Profimedia

El a spus, la televiziune, că Ucraina a activat o rută logistică de rezervă spre oraș, dar că aprovizionarea Avdiivka și evacuările din oraș sunt „dificile".

Rusia încearcă de mai multe luni să cucerească acest oraș din estul țării, iar acolo au avut loc lupte grele.

„În Avdiivka au loc în unele locuri manevre de retragere a unităților noastre pe poziții mai avantajoase, iar în alte locuri manevre pentru a-i forța (pe ruși) să se retragă de pe poziții", a declarat Lykhoviy.

„Prin urmare, anunțul-cheie în ceea ce privește toate acestea este că aprovizionarea Avdiivka și evacuările de acolo sunt dificile", a spus el, adăugând că a fost activată o „arteră logistică de rezervă", care fusese pregătită în prealabil.

A fost adusă de urgență o brigadă de soldați căliți în luptă

Ucraina a trimis de urgență în Avdiivka luptători de rezervă din Brigada a III-a de asalt, formată din soldați căliți în luptă.

Brigada a treia de asalt, formată din infanterie de atac, care este una dintre cele mai cunoscute grupuri de luptă din Ucraina, a subliniat că situația din Avdiivka este „infernală" și „periculoasă și instabilă" și că a fost trimisă pentru a întări pozițiile de acolo.

Brigada a luat parte contraofensiva din estul Ucrainei de vara trecută și a participat la bătălia din Bahmut, un alt oraș din estul Ucrainei care a ținut piept forțelor rusești timp de mai multe luni înainte de a fi capturat în mai anul trecut.

„Inamicul continuă rotația activă a trupelor sale (în jurul Avdiivka) și desfășoară noi forțe și echipamente în oraș. Situația în momentul în care brigada a fost adusă era extrem de critică", a transmis brigada într-un comunicat pe Telegram.

Forțele rusești încearcă să cucerească Avdiivka din octombrie și au înconjurat-o pe trei laturi, iar trupele ucrainene de acolo au mai rămas doar cu puține rute de aprovizionare

Brigada a treia de asalt a declarat că a efectuat un raid împotriva forțelor rusești în anumite părți din Avdiivka și a provocat pierderi grele.

Poziția din ce în ce mai dificilă a trupelor ucrainene din Avdiivka a alimentat speculațiile potrivit cărora Rusia speră să captureze orașul înainte de alegerile prezidențiale de luna viitoare, pentru a oferi lui Putin un imbold electoral.

Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului

Forțele rusești ar fi avansat miercuri în apropiere de Avdiivka, dar nu au fost confirmate schimbări la linia frontului în această zonă, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de miercuri spre joi.

Surse rusești au afirmat că forțele rusești au avansat până la principala linie de comunicare terestră ucraineană (GLOC) din Avdiivka de-a lungul străzii Hrushevskoho.

Bloggeri ruși de război au spus că forțele rusești au avansat, de asemenea, la nord de Avdiivka, lângă cariera Avdiivka, la sud de Uzina de cocs din Avdiivka.

ISW subliniază că nu a observat, totuși, o confirmare vizuală a acestor afirmații rusești.

Un blogger rus a afirmat că forțele rusești controlează 17,5% din Avdiivka, iar ISW poate confirma că forțele rusești ocupau miercuri, 14 februarie, cel puțin 15,4% din Avdiivka.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB