Ucraina: Scholz nu este favorabil unei 'scurtături' pentru aderarea la UE;Kuleba denunţă un 'tratament de zona a doua'

Ucraina: Scholz nu este favorabil unei 'scurtături' pentru aderarea la UE;Kuleba denunţă un 'tratament de zona a doua'

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi, în Bundestag, că nu este favorabil acordării unei 'scurtături' Ucrainei în vederea aderării la Uniunea Europeană, care, în opinia sa, 'nu este o chestiune de câteva luni sau de câţiva ani', transmite AFP.

'Faptul de a nu exista o scurtătură pe drumul de aderare la UE (al Ucrainei) este un imperativ de echitate faţă de cele şase state din Balcanii de Vest', care doresc de multă vreme să se alăture blocului comunitar, a subliniat Scholz în faţa deputaţilor germani.

Preşedintele francez 'Emmanuel Macron are dreptate să sublinieze că procesul de aderare nu este o chestiune de câteva luni sau de câţiva ani', a adăugat cancelarul.

'De aceea, vrem să ne concentrăm acum pe sprijinul rapid şi pragmatic către Ucraina', a subliniat el, înaintea summitului UE-Balcanii de Vest ce va avea loc luni la Bruxelles.

La scurt timp, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a reacţionat denunţând un 'tratament de zona a doua' pentru Ucraina din partea 'anumitor capitale'.

'Ambiguitatea strategică cu privire la perspectiva europeană a Ucrainei practicată de anumite capitale ale UE în cursul ultimilor ani a eşuat şi trebuie să înceteze', a scris el pe Twitter.

Ucraina, Georgia şi Republica Moldova au cerut recent statutul de candidat, în timp ce Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Bosnia aspiră să adere la UE, dar procesul de extindere este blocat de mai mulţi ani. Aceste ţări 'întreprind reforme intense de câţiva ani. Respectarea angajamentelor noastre faţă de ele nu este doar o chestiune de credibilitate', a explicat Scholz.

El a insistat că extinderea este 'în interesul nostru strategic' în faţa Rusiei care exercită deja o mare influenţă în anumite ţări din regiune. 'Este vorba despre propria noastră securitate care nu poate exista fără Balcani de Vest europeni şi stabili', a spus cancelarul german.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!