Ucraina: Trupele ruse avansează lent spre centrul oraşului Severodoneţk, unde au loc lupte de stradă (guvernator)

Ucraina: Trupele ruse avansează lent spre centrul oraşului Severodoneţk, unde au loc lupte de stradă (guvernator)

Trupele ruse avansează lent spre centrul oraşului Severodoneţk, în regiunea Luhansk (Lugansk), continuând asaltul chiar în acest moment, a declarat marţi guvernatorul (ucrainean) al regiunii respective, Serhii Gaidai, la televiziunea de stat ucraineană, potrivit Reuters şi Gordon.ua .

Trupele ucrainene care apără Severodoneţk nu riscă să fie încercuite, a apreciat el, argumentând că acestea s-ar putea retrage la Lisiceansk peste râu.

Situaţia de securitate în regiunea Luhansk era marţi dimineaţă "ultracomplicată", a indicat Gaidai pe contul său din Telegram, potrivit Gordon.ua.

"O parte din Severodoneţk este controlată de ruşi. Dar ei nu se pot mişca liber prin oraş, luptătorii noştri rămân încă aici", a spus el.

Potrivit acestuia, ocupanţii plănuiesc o "operaţiune de curăţare" a aşezărilor din jurul oraşului.

Oficialul a adăugat că voluntarii răniţi au fost scoşi din Severodoneţk, dar nu se mai ştie nimic despre medicii daţi dispăruţi din ambulanţa bombardată în urmă cu trei zile.

"Ducem ajutoare umanitare doar la Lisiceansk şi Gorskaia Gromada", a indicat el, adăugând că luptele se duc deja pe străzile din Severodoneţk şi continuă atacurile împotriva localităţii Toşkovka.

Responsabilul ucrainean a afirmat că nu se ştie deocamdată numărul exact al victimelor în rândul populaţiei civile în zonele ocupate de forţele ruse la Severodoneţk în ultimele două zile. "Miile (de locuitori) rămaşi în oraş se tem de răzbunare sau de represalii fără motiv, aşa cum a fost la Bucea", a afirmat guvernatorul regiunii Luhansk, aflată aproape în proporţie de 90% sub controlul forţelor ruse.

În acelaşi timp, ocupanţii montează videoclipuri în care "ei sunt întâmpinaţi cu bucurie" de către localnici, a declarat Gaidai.

Severodoneţk, important oraş din regiunea Lugansk, număra înainte de războiul declanşat de Rusia la 24 februarie circa 106.000 de locuitori. La sfârşitul lunii, cel mult 15.000 se mai aflau în oraş. De la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, aproximativ 1.500 de persoane au fost ucise la Severodoneţk, notează publicaţia ucraineană citată. În prezent, evacuarea locuitorilor de aici nu mai este posibilă din cauza intensităţii luptelor, a indicat guvernatorul Gaidai.

În regiunea Doneţk, tot în estul Ucrainei, cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte şase rănite într-un nou atac cu rachete lansat de armata rusă asupra localităţii Sloviansk, a indicat marţi guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, citat de EFE.

Bombardamentul a lovit clădirea unei şcoli, iar cel puţin şapte blocuri-turn au fost avariate.

Numărul exact al victimelor nu va fi cunoscut până la finalizarea operaţiunilor de salvare care se desfăşoară în prezent, a adăugat oficialul regional.

Regiunea Doneţk, precum şi regiunea vecină Lugansk - în acelaşi timp proruse şi situate la frontiera cu Rusia - au fost vizate de cele mai dure atacuri din partea forţelor ruse în ultimele zile.

Cu o zi în urmă, Kirilenko acuza trupele invadatoare de moartea altor trei civili în acea zonă: "Rusia continuă să omoare civili! La 30 mai, ruşii au ucis trei civili în regiunea Doneţk: doi la Toreţk şi unul la Avdiivka. Încă patru persoane au fost rănite", indica el pe contul său Telegram.

Trupele ruse înaintează încet în regiunea Lugansk, a constatat marţi şi serviciul de informaţii militare britanic, indicând că acumularea de forţe ruse într-o zonă restrânsă provoacă riscuri de destabilizare în alte părţi ale frontului potrivit Reuters.

"Progresul (ruşilor) este lent, dar câştigurile (teritoriale) sunt menţinute. Rutele spre zona încă apărată de trupele ucrainene rămân probabil sub controlul acestora", indică Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a situaţiei de pe frontul ucrainean în baza informaţiilor furnizate de spionajul său militar.

"Rusia a obţinut succese locale mai mari decât la începutul campaniei printr-o concentrare de forţe şi a puterii de foc într-o zonă relativ restrânsă, ceea ce o forţează să accepte riscuri în alte zone din teritoriul ocupat", menţionează ministerul britanic.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”