Ucraina: Un monument dedicat victimelor foametei staliniste a fost demontat de administraţia rusă la Mariupol FOTO, VIDEO

Ucraina: Un monument dedicat victimelor foametei staliniste a fost demontat de administraţia rusă la Mariupol FOTO, VIDEO

Administraţia rusă din Mariupol, oraş ucrainean ocupat de Moscova după un asediu distrugător, a demontat miercuri un monument ce fusese înălţat în memoria victimelor foametei din anii 1930, foamete pe care Kievul o denunţă drept genocid organizat de Stalin, dar pe care Moscova o minimalizează, conform Agerpres .

Monumentul este smuls cu ajutorul unui camion cu macara la Mariupol Foto: Captură de ecran

Pe Telegram, autorităţile separatiste ale regiunii Doneţk, care au participat la cucerirea oraşului în primăvară alături de armata rusă, au anunţat că acest monument din granit, inaugurat în 2004 în centrul oraşului Mariupol (sud-est), "a fost retras". "Granitul va fi reciclat în materiale de construcţie", precizează această sursă.

Monumentul era format din două blocuri de granit cu o sculptură ce reprezenta nişte spice de grâu. El era de asemenea dedicat victimelor "represaliilor politice": execuţiile şi deportările în masă organizate de statul sovietic, pe care Kremlinul caută în prezent să le minimalizeze.

"Holodomor", termenul ucrainean, desemnează "exterminarea prin foame" a ţăranilor între 1932 şi 1933 de către regimul sovietic şi care a făcut mai multe milioane de morţi, potrivit estimărilor unor istorici.

Potrivit Kievului, acest cuvânt este sinonim cu genocidul orchestrat pentru a distruge aspiraţiile la independenţă. Însă Rusia şi alţi istorici înscriu aceste evenimente într-un context de foamete prezentă şi în Asia Centrală sau în Rusia.

Agenţia de presă RIA Novosti a publicat un video în care se vede cum monumentul este smuls cu ajutorul unui camion cu macara la Mariupol.

"Nu înlăturăm un memorial, ci un simbol al dezinformării politice a populaţiei", a declarat Evghenia Krotova, purtătoare de cuvânt a unei organizaţii locale de tineret.

O profesoară a unei universităţi locale, Olga Şmatkova, a afirmat că este mai bine "să nu ne amintim mereu de ceea ce este mai rău".

Oraşul portuar strategic Mariupol a fost ocupat în luna mai de armata rusă, după un asediu de mai multe săptămâni şi după bombardamente masive care s-au soldat cu mii de victime şi au distrus o parte din oraş.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani